В битов кът показват мънистени колани, изработени от затворници

    Битов кът „Етнографска сбирка“ е обособен в народно читалище „Развитие-1882“ в Симеоновград. Той се помещава на втория етаж в културната институция.

    „Това помещение беше неизползваемо. Тези неща ги нямаше и вече не навсякъде могат да се видят. Те са дарени от хора от града“, каза хореографът на детски танцов състав „Зорница“ Маргарита Киндова към читалището, чиято е идеята за обособяване на битовия кът.

    В музейната сбирка са изложени шест трикраки столчета със синия, тамбура, гъдулка, чекрък, месал, гребени за стан, диканя, използвана до 1960 година. Имаше пълен комплект симеоновградска носия, състояща се от кърпа за глава, мрънзули, вълнена фъкана престилка, богато украсена с цветя, горна дреха лъджа, риза от плат на червени карета, вретено. Бяха изложени невестенски мънистени колани без основа. По разказите на местните те са правени от затворници във затворите и са били продавани по панаирите, каза Маргарита Киндова. Обикновено са се носили преди повече от 100 години.

    Има реликви от земеделието, животновъдството, от кухнята и бита на българина. Беше показана дъска за писане в училище, наричана панакида, която наглед наподобява съвременния таблет.

    Изложбата представи секретарят на читалище „Развитие-1882“ Ваня Стаменова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини