Младежи от пет държави засадиха плодни дръвчета в Хасково на Благовещение

    Да видиш млади хора как с ентусиазъм и желание садят плодни дръвчета и то навръх Благовещение, си е истински приятно.

    В двора на Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й.Вапцаров“ днес гледката беше такава-красива и вдъхновяваща. Учениците от гимназията и техни връстници от още четири държави -Полша, Румъния, Литва и Турция изпълниха стария завет, че човек в живота си трябва да засади поне едно дърво, за да остави диря след себе си.

    Учениците от чужбина гостуват от пет дни на хасковските школниците. Те са тук в част от обмена по проект CARE на Програма Еразъм+.

    „Това са спомени, които ще останат и след проекта. Ще допринесем и за природата. Всяка държава оставя своето дърво в градината на приятелството“, казва Красимира Дамянова от гимназията домакин в Хасково.

    Джулия и Джулия са от Полша и с помощта на Васко и Емре от Хасково те засадиха първото дръвче в живота си в „Еразъм горичката“.

    Инж. Венета Иванова и инж. Калин Захариев, които преподават в гимназията в Хасково по теория и практика на професията, показаха на учениците как точно трябва да засадят дърветата, за да се захванат правилно в почвата.

    Плодните дръвчета-кайсии и праскови, които бяха вкоренени днес, са до учебната овощна градина в двора на училището, в която има череши, вишни, сливи и джанки. Дори вече са брали плодове от засадената ин витро праскова-факт, с който много се гордеят. Всичко това е част от обучението на хасковските ученици по иновативни агротехнологии.  иднес бяха горди да споделят своя опит с връстниците си от другите държави.

    В днешния последен ден от тренингите в Хасково, младежите се включиха с интерес и в дейностите, подготвени от домакините им по управление на автомобили и трактор.

    По време на петдневния си престой гостите се запознаха и с част от културно-историческото наследство на региона, посетиха и Пловдив-европейската столица на културата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини