Авария в ПАВЕЦ "Чаира"

Изображение 1 от 2

    Има авария в помпено-акумулаторната електрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Александър Николов. 

    Аварията се е случила при тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира", които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

    "От вчера вечерта тече проверка. Рано тази сутрин заместник-министърът Данаил Николов беше там. Продължаваме с проверката. Събират се данни защо и какво точно се е случило технически на агрегата. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час", обясни той.

    "Разчитахме на тази мощност да влезе в експлоатация, за да може да я използваме, за да намалим допълнително цените в пикови часове. Сега това няма да се случи. За всички допълнителни детайли и всички проверки, свързани със съмнения за небрежност или злонамереност, когато се установят данните, ще дадем информация", допълни министър Николов. 

    Няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот, заяви премиерът Кирил Петков на извънредния брифинг.

    "Няма опасност от покачване на цената на тока. Това беше мощност, която трябваше да влезе в експлоатация съвсем скоро. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Те вече пътуват към мястото на събитието“, коментира министър-председателят.

    "Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление не с "Тошиба", които са производителите. Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало дотам, за да можем да избегнем подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до три седмици. По този начин се борим да намалим цената на тока", каза още премиерът Кирил Петков.

    ПАВЕЦ "Чаира" се намира в близост до село Сестримо, Югозападна България и е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа. Захранва се с водите на язовир "Чаира" в помпен режим и на язовир "Белмекен" в генераторен. Собственост на Националната електрическа компания.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини