Русия е използвала хиперзвукови ракети "Кинжал" в Украйна

Руското министерство на отбраната призна, че са използвани хиперзвукови ракети "Кинжал" за разрушаването на подземен склад за ракети и боеприпаси в западна Украйна.

Президентът Володимир Зеленски днес заяви, че е дошло време за разговори с Москва.

Зеленски призова за всеобхватни мирни разговори с Москва, в противен случай Русия ще се нуждае от поколения, за да се възстанови от загубите от войната. Президентът заяви, че Украйна винаги е предлагала решения за мир и е искала смислени и честни преговори за сигурността, без отлагане.

"Искам всеки да ме чуе, особено Москва. Време е за среща. Време е да говорим. Време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. Иначе, загубите за Русия ще бъдат толкова големи, че ще са необходими няколко поколения, за да се възстанови", заяви Володимир Зеленски.

Киев и Москва водят разговори от седмици, без признаци за пробив. Според украинския президент руските сили умишлено блокират хуманитарните доставки за градовете, подложени на атаки.

"Това е военно престъпление. Те ще отговарят за него 100%. Всеки, който издава подобни заповеди, и всеки руски войник, който ги изпълнява, ще бъде разкрит и ще получи еднопосочен билет за Хага", изтъкна президентът на Украйна.

Зеленски заяви още, че няма информация колко души са загинали след бомбардировката срещу театъра в Мариупол. До момента са спасени около 130 души, около 1000 души е възможно да са все още затрупани под разрушения театър. 

Смята се, че 80 процента от жилищата в Мариупол са пострадали от руските удари. Някои жители на обсадения град бягат пеша. Повече от 9 хиляди са евакуирани от пристанищния град и общо 180 000 през хуманитарните коридори в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Крум
    3 -1
    14:58, 19 мар 2022
    сега вече започва война и скоро ще свърши.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини