Българският хор в света на Путин и Митрофанова

Изображение 1 от 2

    През последните 24 часа в страната ни се състоя медиен маратон под наслов "Военна помощ за Украйна е въвличане във войната на България". Първа изява: Корнелия Нинова. Последва кратко пояснение от руската посланичка относно евентуалното предоставяне на български оръжия на нападнатата от Русия страна. Митрофанова донякъде можем да я разберем - тя представлява Русия, не може да говори наопаки на Путин. Да кажем. От друга страна, защо говори, освен за да плаши, преди България да е направила и дори да е казала, че ще прави нещо по въпроса.

    Радев се включи към обяд с рефрена "въвличане във война", за да поиска отговорността за решението за предоставяне на военна помощ да е на Народното събрание. В този момент той откриваше център за аквапоника в Стара Загора, а в парламента четяха декларации за ареста на Бойко Борисов.

    Към хора скоро се присъедини Костадин Костадинов, отново се включи Нинова, а вечерта и Стефан Янев. "Ако правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната", заяви той в интервю за БНР.

    Днес от "Възраждане" продължиха с протест и възгласи "НАТО вън". Но това не е точно така. Не НАТО е у нас, а България е в НАТО. Затова ще получим подсилване с една рота бронирани машини "Страйкър" от САЩ. Това стана ясно днес.

    Не е обсъждана възможността България да изпраща каквато и да било военна техника или боеприпаси за Украйна, каза премиерът Кирил Петков на брифинга след срещата с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е на посещение у нас.

    Дали е достатъчно ясно? Не пращаме военна помощ на Украйна, а получаваме от САЩ.

    Митрофанова дали вече е спокойна, че няма да пращаме? Защото много други пратиха. Започнаха още докато ние се вайкахме за доставките на газ (които не са спрели или намалели), за олиото, за ареста на Борисов. Ето кои:

    Да, всичко е наред с нас, не се въвлякохме във войната, заедно с всичките тези страни.

    А България произвежда оръжия. България изнася оръжия и през 2019 година, откогато са последните публични данни, е изнесла извън ЕС оръжия за 10 млн. евро. Най-много за Украйна, на второ място - за Алжир, на трето - за Русия. Става дума за легални продажби, не за оръжейни търговци от рода на Ара Долариан, за които не се знае колко и къде са изнесли.

    Тест за интелигентност: Ако Радев, Нинова, Костадинов, Янев, Митрофанова и хората от "Възраждане", казват, че предоставянето на военна помощ за Украйна е въвличане на България във войната, то можем ли да твърдим, че България няма да бъде въвлечена във войната, ако не предостави военна помощ на Украйна?

    И ако вземем да се замислим, като не предоставяме военна помощ на Украйна, всъщност не подкрепяме ли Русия?

    В медийния хор все пак една новина хвърля друга светлина, също от официален източник. По време на изслушването му в подкомисията по отбрана на Европейския парламент в четвъртък министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви, че отдавна и неведнъж е поискал въоръжение от България, Полша и Словакия, включително танкове и бронирани бойни машини.

    Готови сме да купим съветски танкове, а вашите компании са готови да ги продадат, но са нужни разрешителни, заяви той в отговор на въпрос на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. Тя попита дали се водят преговори с правителствата на България, Полша и Словакия за предоставяне на руски военни самолети, за системи за противовъздушна отбрана. Имате ли вече отговори? Имате ли необходимост от този вид изтребители за вашата стратегия, обърна се тя към Алексей Резников.

    "Не мога да разкрия, разбира се, всички детайли, но това, което мога да кажа, че аз лично съм изпратил писма до министрите на отбраната на всяка една от вашите държави. Можете да изпратите запитвания до вашите министри и да проверите датите на тези писма, защото не е само едно", каза министърът на отбраната на Украйна. Според него "бюрокрацията е на ход". Министрите на отбраната на вашите държави казват – "А, в нашата държава министърът на икономиката отговаря за това. Трябва да има издаден лиценз, въпросът да се разгледа от специализирана комисия...". Това отнема седмици, а междувременно хора умират, заяви Алексей Резников.

    А в нашата държава министрите казваха, че никой не ни е искал военна помощ... Хем не е искана, хем не е обсъждана, хем всички в хор заговориха, как ще се въвлечем във война, ако я дадем.

    Накрая, Кирил Петков можа да артикулира някакъв приличен, но достатъчно стряскащ отказ на украинските питания (каквито не били постъпвали):

    "България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна", каза Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

    Близо сме до конфликта. Почти колкото Полша, Румъния и Словакия?

    И накрая, но не на последно място. Българското правителство не е взело друго решение по кризата с Украйна, освен това от 28 февруари, огласено като предоставяне на хуманитарна и военно-логистична помощ на 27 февруари, но вписано в решенията на МС като предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна на 28 февруари. Българското правителство е заседавало за последно на 9 март. А всички ние слушаме хорово изпълнение с цел създаване на настроение, не позицията на България по въпроса, който разтресе света.

    Последни новини