Кирил Петков: Толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна

България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Петков отбеляза, че страната ни е изпратила единствено хуманитарна помощ към зоната на военните действия, както и че полага усилия за максимална подкрепа на идващите у нас бежанци. 

Премиерът изрази притеснение за ситуацията в Молдова, която граничи с Украйна и също не е част от ЕС и НАТО.  „Те са малка страна. В момента 5 процента от тяхното население вече са украински бежанци. Тяхната износна търговия е намалена, защото войната не им дава възможност да достигнат до техните клиенти“, отбеляза Петков пред Остин. „България беше много силен глас на масата на европейските лидери, на която защитихме, че пътят на Молдова към ЕС трябва да бъде споменат в декларацията“, каза Кирил Петков. Той отбеляза още, че в Молдова има и голямо българско малцинство, което трябва да бъде защитено. 

Лойд Остин е на двудневна визита в България. Вчера той посети с министъра на отбраната Драгомир Заков полигона "Ново село" и базата "Безмер".

Източник: БТА
Последни новини