Войната, ден 23: Болница под обстрел, ракетни и въздушни удари, изтезания и отвличания

    В Сумска област руснаците са обстреляли болница в Тростянец, има големи разрушения. Това съобщи началникът на областната военна администрация Суми Дмитрий Живицки, обобщавайки резултатите от 23-ия ден от войната - 18 март.

    По думите му в резултат на обстрела няма пострадали. По думите му, остава критична ситуация в няколко населени места в региона.

    "Като цяло критичната ситуация остава в няколко населени места от районите на Суми и Ахтирка. Орките влизат в селата и плячкосват, правят неразбории. Има и случаи на изтезания и отвличания", подчерта Живицки.

    Той отбеляза, че някои местни жители помагат на окупаторите.

    "Повечето от тях (изтезания и отвличания – УНИАН) се случват със "съучастничеството" на местни жители, които работят за руския мир. Нека ви напомня, че това е недопустимо и води до 15 години затвор. Всеки, който извършва подобни неща, също може да разчита и на съдбата на враг на нашата земя!", каза Живицки.

    Близо до Тростянец, Сумска област, украинските отбранителни сили унищожиха конвой с вражеска техника. Също на 18 март в Суми, след артилерийски обстрел от руски войски, се запалиха складове с бои и лакове, собственост на частна компания.

    От района на Киев вече са евакуирани около 50 хиляди души, но окупаторите не позволяват евакуацията от горещите точки да продължи, съобщи ръководителят на областния хуманитарен щаб Олексий Кулеба. Той допълни, че това са основно хора с увреждания, жени и деца.

    От бомбоубежището под разрушения театър в Мариупол са извадени 130 души, стотици остават затрупани, съобщи Зеленски. Пет автобуса с евакуирани са успели да напуснат града, който е в хуманитарна криза и в разруха под руски обстрел.

    Вчера украинската независима медия Громадске съобщи, че тяхната журналистка Виктория Рошчина е държана в плен от руските окупатори. Тя предава от горещи точки в Източна и Южна Украйна от началото на руско-украинската война. От 12 март не можем да се свържем с Виктория, казват от медията. Съобщението идва от азовското крайбрежие на Украйна, което е под контрола от руските войски.

    Руските войски задържаха секретаря на градския съвет на Нова Каховка (близо до Херсон) Дмитро Василиев и го държат от 2 дни.

    През денонощието руснаците са нанесли 4 ракетни удара (14 ракети) и над 40 въздушни удара, съобщи министерството на отбраната на Украйна.

    "Руските окупационни войски провеждат стратегическа настъпателна операция срещу Украйна. Основните им задачи - разгром на въоръжените сили, обкръжаване на Киев, достигане до административните граници на Донецка и Луганска области и установяване на контрол над левия бряг на Украйна не са изпълнени", се казва в съобщението на украинското министерство на отбраната.

    Украинското военно ведомство съобщи, че страната е била лишена от достъп до Азовско море.

    В покрайнините на Николаев противникът е бил спрян.

    "Противникът се опитва да компенсира неуспехите в напредването на войските по време на наземната операция, като нанася ракетни и бомбени удари както с високоточни оръжия, така и с бомбардировки с боеприпаси", казаха от министерството.

    Ситуацията в точките на сблъсък в Украйна не се е променила съществено.

    Руснаците се опитват да задържат достигнатите по-рано линии на река Ирпин и не извършват активни настъпателни действия.

    "Противникът е принуден да премине в отбрана на неблагоприятни линии и позиции, опитвайки се да прегрупира остатъците от силите си, както и да установи логистична подкрепа. Не се е отказал от опитите да възобнови настъплението към Киев. Провежда въздушно разузнаване, използвайки БЛА", казват от министерството.

    Окупаторите продължават частично да блокират град Чернигов, като обстрелват жилищни квартали на града с артилерия. Дронове се използват активно за разузнаване и корекция на огъня.

    Продължават опитите за блокиране на градовете Суми и Харков, както и опитите за възобновяване на настъплението в посока Покровск. Окупаторите засилват групировката, като въвеждат от територията на Русия две части от 6-та общовойнска армия и 1-ва танкова армия на Западния военен окръг.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини