Турция откри най-дългия висящ мост в света - съкращава времето до морските си курорти с около 1 час

Изображение 1 от 2

    По информация от турските медии, един от мегапроектите на Турция, мостът Çanakkale от 1915 г., започнат през 2017 г., е открит днес на 18 март 2022 бе. На церемонията по откриването е присъствал президентът Реджеп Ердоган. Откриването на най дългия висящ мост в света пресичащ Дарданелите, съвпада със 107-годишнината от военноморската победа при Чанаккале.

    Ердоган е заявил по време на церемонията, "Турция днес отвори най-дългия в света висящ мост, оставяйки след себе си Япония", която до сега е била рекордьор. Направената инвестиция е 2,5 милиарда евро (2,76 милиарда долара).  Дължината между двата крака на моста е точно 2023 метра, което ще символизира 100-годишнината от основаването на турската република, навършвани през 2023 г. Общата дължина на моста с прилежащите виадукти е близо 5 километра. Стълбовете му са с височина от 318 метра, а техните върховете ще изглеждат като оръдия, които символизират победата при Дарданелите. На платното ще има шест ленти за движение (по три във всяко направление).

    Мостът ще намали времето, необходимо за пътуване между Азия и Европа на пд 10 минути, като обикновено пътуването между европейската и азиатската част отнема приблизително 30 минути чрез ферибот, но в условия на добро време и извън ваканционния сезон, когато чакането се увеличава на часовете. Но това облекчение си има и цена, докато към момента преминаването с ферибот струва около 100 TL или около 15 лева, то обявената цена за преминаване през моста е 15€, което е 2 пъти по-скъпо в зависимост от курса на турската лира.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини