Пресата в Словакия коментира шансовете за предаване на Украйна на зенитно-ракетен комплекс С-300

Словашката преса пише за вчерашното посещение в Братислава на шефа на Пентагона Лойд Остин и за евентуалното предаване от Словакия на Украйна на зенитно-ракетен комплекс С-300.

Вестник "Сме" цитира заместник-министъра на отбраната Мариан Майер, според когото въпросът е още открит и се обсъжда с украинската страна и съюзниците. "Все пак ние ясно заявихме, че ако някоя техника е остаряла, може да се лишим от нея, но когато за нея получим адекватна компенсация. А днес компенсация нямаме", казва той.

Братиславският в. "Правда" посочва, че Остин и словашкият министър на отбраната Ярослав Над са потвърдили желанието си да бъде подсилена отбраната на Украйна срещу руското нашествие, както и факта, че се обсъжда предоставянето на словашкия дивизион със С-300 на Киев. Вестникът цитира думи на американския министър на отбраната, че САЩ обсъждат с партньори и съюзници да бъде даден на украинците "възможно най-голям потенциал", така че да попречат на руската авиация да установи контрол върху въздушното пространство на страната.

Освен това, според изданието, двамата са говорили за осигуряването на въздушното пространство на Словакия с изтребители "Еф-16", чието дислоциране се бави. Тема на срещата е било и американското участие в бъдещата бойна единица на НАТО, която ще бъде създадена в Словакия. По този повод Остин е казал: "Искаме да подсилим нашите съюзници и сме готови за засилено присъствие на наши войници", пише "Правда".

Новинарският интернет портал topky.sk се позовава на публикация на Си Ен Ен, според която Германия и Нидерландия били заявили, че ще пратят в Словакия американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Интегрирането на тази модерна и сложна система в словашката отбранителна инфраструктура обаче ще продължи известно време, твърди източник на телевизията.

Ако Словакия прати С-300 на Украйна, може да разгневи Путин, но ще помогне за защитата на хиляди цивилни, заключава dennikn.sk - друг новинарски портал. Цитиран е експерт, според когото страната вече играе централна роля в опитите на Запада да подобрят отбранителния потенциал на Украйна. Според експерта обаче играта в случая е с високи залози, защото базираният в западния град Нитра дивизион от С-300 е единствената защита на словашкото небе от евентуална атака на руски самолети и ракети.

Местната медия в Нитра "Приевидза" цитира думи на директора на института СТРАТПОЛ Матей Кандрик, че съветската система за противовъздушна отбрана е способна да поразява балистични ракети, праволинейно летящи ракети, както и самолети. Тя е била качествена за времето си, но вече е остаряла в сравнение с достъпните сега по-модерни средства. Според словашкия о.р. генерал Павел Мацко С-300 и "Пейтриът" имат сходни параметри - "Пейтриът" поразява в обхват 160 км и радарите му покриват радиус от 300 км, а С-300 поразява до около 150 км.

През 2015 г. бе направен опит за модернизиране на дислоцираните в Словакия С-300, но тогава руските фирми с лиценз да изпълнят поръчката вече бяха под санкции на ЕС и до модернизация не се стигна. Тези зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана са понастоящем на въоръжение не само в Словакия, но и в България и Гърция, отбелязва "Приевидза".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини