Пентагонът: Движението на руските части в много райони на Украйна е "замразено"

Според Пентагона, движението на руските части в много райони на Украйна е "замразено". Обстрелът на Харков продължава, но градът успява да отблъсне нападението. Критична е ситуацията в Мариупол след обстрела на театъра. Има оцелели, но входът на сградата е затрупан и до тях трудно стигат спасители.

Според местните власти в театъра е имало между 1000 и 1 200 души.

Русия заяви, че няма да предложи хуманитарна резолюция за гласуване в ООН в петък, както беше планирала, и обвини САЩ, че оказват натиск върху други държави-членки да не я подкрепят.

Логистичните проблеми и активните контраатаки на въоръжените сили на Украйна ограничават настъпателните способности на Русия. Това се посочва в доклад на британското разузнаване.

"Непрекъснатите украински контраатаки принуждават Русия да използва голям брой войски, за да защити своите маршрути за доставка. Това силно ограничава настъпателния потенциал на Русия", се казва в изявлението.

Освен това има проблеми с логистиката на руската армия.

„Нежеланието за маневриране по пресечен терен, липсата на контрол на въздуха и ограничената способност за използване на мостове затрудняват Русия ефективно да снабдява предните части дори с основните нужди от храна и гориво“, отбелязва британското разузнаване.

В поредното си обръщение Володимир Зеленски благодари на Германия и САЩ за подкрепата, и се обърна към майките на руските военни. По думите му, руските власти им казват, че децата им са загинали, а те са живи, но са в пелн. За пореден път подкрепа за Украйна изрази и президентът на САЩ Джо Байдън.

Facebook коментари

Последни новини