FT: Американският министър на отбраната ще убеждава България и Словакия да изпратят на Украйна ракети С-300

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска, пише британският вестник "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че Остин ще разговаря с колегите си от България и Словакия и припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските  военни.

"Файненшъл таймс" пише за това в обширна информация за одобреното от президента на САЩ Джо Байдън изпращане на нови американски оръжейни системи на Украйна, включително усъвършенствани въоръжени дронове. По оценки на Пентагона обявената от Байдън допълнителна военна подкрепа за Украйна ще възлезе на около 1 млрд. долара.

Съединените щати водят разговори със съюзници, включително с България, разполагащи със системи за противоракетна отбрана, с които украинците знаят как да оперират, съобщиха още световни медии.

Очаква се въпросът да бъде обсъден и в рамките на посещението на министъра на отбраната Лойд Остин в Словакия и България, съобщи BBC, цитирайки високопоставен източник от САЩ.

Тази информация засега нито е потвърдена, нито е отречена от българските институции.

Според “Шпигел”, цитирани от “Дойче веле”, Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна. Според изданието с такива системи разполагат три членки в НАТО.

Полша и Германия вече са се съгласили, според CNN, да предоставят в замяна ракети “Пейтриът” на Словакия.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс потвърди, че САЩ продължават да водят разговори със съюзниците за осигуряване на съветски противоракетни системи с голям обсег на Украйна, както и муниции за тях.

Не се посочва обаче дали става въпрос за разговори, водени със Словакия и България.

Остин се очаква да пристигне в България в края на седмицата и да проведе срещи с висшето цивилно и политическо ръководство на страната.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    12345
    5 0
    14:42, 17 мар 2022
    Оставиха ни без самолети, сега ще ни оставят и без ПВО. Тия нашите политици са продажни малоумници.
    • 65
      65 800
      1 0
      08:49, 18 мар 2022
      Българи, тези установки не трябва да се дават на украинците . Служил съм в ракетно поделение. Тези установки не трябва да се дават. Те ни са дадени от Русия за опазване на нашата Родина и всяко даване ще се тълкува като предателство. За това нещо Русия не се шегува и няма никога вече да ни прости. Правителството да внимава и да се учи то Унгария, Гърция, Турция които са член на нато. Който пристъпи този завет от българското правителство, ще си имат големи проблеми като предатели.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини