Медии замлъкват в Русия след криминализирането на "фалшиви новини" за Украйна

Независимият руския вестник "Новая газета" спира да пише за войната в Украйна заради цензурата в Русия. Това обяви днес главният редактор Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир за миналата година, предаде Ройтерс.

По думите му материалът за военните действия на Русия в Украйна ще бъде свален от уебсайта на вестника, но изданието ще продължи да съобщава за последиците от тези действия, вкл. задълбочаването на икономическата криза и преследванията на инакомислещи.

"Военната цензура в Русия бързо премина в нова фаза: от заплаха за блокиране и закриване на издания (което се прилага почти изцяло) тя премина към заплаха за наказателно преследване срещу журналисти и граждани, които разпространяват информация за военните действия, различна от прессъобщенията на министерството на отбраната", се казва в обръщението на вестника към читателите.

В текста се посочва, че тази заплаха "несъмнено ще бъде осъществена". Изтъква се, че вестникът няма да рискува свободата на своя екип, но същевременно няма да пренебрегне желанието на читателите той да продължи да работи, макар и под военна цензура.

По-рано тази седмица в Русия бяха закрити радио "Ехото на Москва" и тв канал "Дожд", припомни  Ройтерс.

CNN ще спре излъчването си в Русия, съобщи новинарският канал след въвеждането на нов закон, който може да вкара в затвора всеки, който "съзнателно разпространява невярна информация", съобщи Ройтерс.

Руски официални представители заявиха, че фалшива информация се разпространява от враговете на Русия, като Съединените щати и съюзниците им в Западна Европа, в опит да се всеят разногласия сред руския народ.

"CNN ще спре да излъчва в Русия, докато продължаваме да оценяваме ситуацията и следващите си стъпки", заяви говорител на телевизията.

Същевременно агенция Блумбърг заяви, че временно ще спре работата на своите журналисти на територията на Русия, позовавайки се на новото законодателство.

"Промяната в наказателния кодекс, която изглежда предназначена да превърне всеки независим репортер в престъпник просто заради някаква асоциация, прави невъзможно продължаването на каквато и да е нормална журналистика в страната", заяви главният редактор на Блумбърг Джон Микълтуейт.

BBC и канадската CBC също спряха да предават от Русия след приемането на закона

Британската радиотелевизионна корпорация BBC съобщи днес, че временно ще прекрати работата на всичките си журналисти и помощен персонал в Русия, след влизането в сила на нов закон, който предвижда затвор за всеки, разпространяващ съзнателно "фалшиви" новини, предаде Ройтерс.

Тим Дейви - генерален директор на BBC, каза в изявление, че този закон както изглежда криминализира процеса на независима журналистика. "Не ни оставя никаква друга възможност, освен временно да прекратим работата на всички журналисти на BBC News и помощния персонал в Руската федерация, докато направим оценка на цялостните последици от това нежелано развитие", посочи Дейви.

Той каза, че руската емисия на BBC ще продължи да работи извън Русия.

Сигурността на нашия персонал е от първостепенно значение и не сме готови да го изложим на риска от наказателно преследване, само защото си върши работата, подчерта Дейви.

Фейсбук и Туитър са блокирани

Руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор е ограничил достъпа до Туитър, предаде Ройтерс.

По-рано бе съобщено, че регулаторът е блокирал и достъпа до Фейсбук в страната в отговор на рестрикции, наложени от компанията Мета върху достъпа на руски медии до социалната й платформа.

Русия прекъсна достъпа до няколко чуждестранни новинарски организации, включително на BBC и Дойче веле, за разпространяване на невярна според нея информация за войната в Украйна.

Русия многократно се е оплаквала, че западните медии предлагат частична - и често антируска - картина на света, като същевременно не държат сметка на собствените си лидери за опустошителни чуждестранни войни като тази в Ирак и корупцията.

Руският орган за наблюдение на комуникациите в петък заяви, че са блокирани уебсайтовете на BBC, Гласът на Америка, Радио "Свободна Европа/Радио Свобода", Дойче веле и други медии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини