Руски войски влязоха в Николаев, Одеса се държи

Руски войски влязоха в украинския черноморски град Николаев, заяви днес губернаторът на Николаевска област Виталий Ким, предаде Ройтерс.

Във видеозапис, публикуван онлайн, Ким казва, че в някои части на града има сражения.

"Да не се поддаваме на паниката", призова губернаторът.

Руското настъпление към Николаев е отблъснато, заяви Олексий Арестович, военен съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

"Можем да храним умерен оптимизъм за бъдещото развитие на вражеската офанзива - мисля, че тя ще бъде спряна и в други райони", изтъкна Арестович.

В цяла херсонска област е изключена мобилната връзка, съобщи в Telegram редседателят на областната военна администрация Геннадий Лагута. Руснаците са изключили мобилните мрежи на Vodafone и "Киевстар" , сега там работи само WiFi. Ситуация се изяснява. Руските сили взеха под контрол Херсон на 2 март, включително сградата на областната администрация и телевизионнат кула.

Одеса се държи. "Няма непосредствена опасност. Въоръжените сили на Украйна, Силите за отбрана, ръководството на града и региона овладяват ситуацията. Малкото опити на вражески кораби за стрелба се потискат и потискат от нашата артилерия в отговор. Цялостната ситуация е овладяна". Това каза по време на видеообръщение Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна.

По-рано Генщабът съобщи, че в Черно море руска военноморска групировка е излезла от базите, натоварена със задачата да удари надводните сили на Украйна.

В същото време руснаците продължава да се подготвят за десант в района Затока и Черноморск. Групите са прикрити от отряд кораби за огнева поддръжка и ударна група ракетни катери.

Товарният кораб Helt, собственост на Естония, потъна в четвъртък край украинското пристанище Одеса след експлозия, каза пред Ройтерс Игор Илвес, управляващ директор на базираната в Талин Vista Shipping Agency. "Двама членове на екипажа са били в спасителен сал в морето, докато други четирима са в неизвестност."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини