Украйна съобщи, че няма промени в радиацията, блоковете на АЕЦ Запорожие са непокътнати

Енергийните блокове на АЕЦ „Запорожие“ остават непокътнати, към момента не са регистрирани промени в радиационното състояние.

Според Държавния орган за ядрено регулиране на Украйна сега площадката на Запорожката АЕЦ е превзета от военните сили на Руската федерация.

"Енергоблоковете на Запорожката АЕЦ остават непокътнати, има повреди по сградата на реакторното отделение на енергоблок № 1, които не засягат безопасността на енергоблока. Системите и елементите, важни за безопасността на атомната централа са в изправност. Към момента не са регистрирани промени в радиационното състояние", се казва в съобщението.

Специалистите  поддържат връзка с ръководството на АЕЦ „Запорожие“. Състоянието на блоковете:

  • Блок № 1 е в планова профилактика.
  • Блокове № 2, 3 са изключени от мрежата и е в ход охлаждане на ядрени инсталации.
  • Блок № 4 е в експлоатация, ел. мощност 690 MW.
  • Блокове № 5, 6 - извършва се охлаждане на ядрените инсталации.

"Обслужващият персонал следи състоянието на реакторите и осигурява тяхната работа в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация“, се казва в доклада.

Украйна съобщи по-рано, в нощта на 4 март руските военни са обстреляли обект в АЕЦ Запорожие, което доведе до пожар на територията на атомната електроцентрала. Към 06:20 часа огънят е бил потушен. Няма информация за загинали и ранени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини