Пожар в най-голямата украинска АЕЦ след обстрел

Пожарникарите са локализирали пожара в АЕЦ Запорожие, съобщени в Telegram на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

За пожар в АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, най-голямата подобна централа в Европа, съобщи кметът на намиращия се наблизо град Енергодар, цитиран от Ройтерс.  Огънят е пламнал в учебен корпус след нападение на руски войски и е обхванал около 2 хил. кв.м. 

Имаше ожесточени боеве между местни сили и руски войски, съобщава Дмитро Орлов в онлайн пост. Той добави, че при боевете са дадени жертви, без да уточнява подробности.

По-рано украинските власти съобщиха, че руските сили увеличават усилията си за превземане на централата и са влезли в града с танкове.

След извършване на разузнаване в пететажния учебен корпус на Запорожката АЕЦ в град Енергодар е установено, че горят помещения на третия, четвъртия и петия етаж. По предварителни жертви и ранени няма.

През нощта на 4 март руски военни влязоха в първи енергоблок на Запорожката атомна електроцентрала. Този блок беше свързан към мрежата преди седмица, а преди няколко дни беше преведен в състояние на планов ремонт.

По-рано говорител на атомната електроцентрала в Запорожие записа видеообръщение, в което заяви, че Русия стреля по атомната електроцентрала. По-късно стана известно, че Запорожката АЕЦ гори.

Президентът Зеленски реагира на атаката срещу АЕЦ и призова Европа и света да се събудят и предупреди за последствията, ако при взрив в атомната електроцентрала.

Коментари в сайта

Последни новини