Изложба за историка Симеон Мильов е подредена в Пернишката библиотека

Изложба по случай 75-годишния юбилей на историка Симеон Мильов е подредена в Регионалната библиотека „Светослав Минков“ в Перник, съобщиха от институцията. Експозицията е под мотото „Историк с мисия да доказва величието на Пернишко“ и показва негови книги, изследвания, снимки, статии и интервюта в местния и националния печат.

Симеон Мильов е роден в Батановци на 18 февруари 1947 г. Основно образование  получава в родния си град, тогава село, след което завършва Техникума по фина механика и оптика в София. По-късно учи в Института за културно-просветни кадри в Благоевград /1969 г./. Завършва и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - през 1978 г. Работил е като учител по история, директор, музеен работник, читалищен секретар, радиопрограмен ръководител и сценарист на телевизионни филми за предаването „Атлас“ на БНТ.


Има издадени осем самостоятелни книги: „Скришен фолклор“ (1992, 2002, 2017); „Изворна вода“ (1993); „Чалник – игра за всички възрасти“ (2004; 2010); „От дупка, за дупка, у дупка“ (2007); „Маската копанка“ (2008); „Докосване до Пернишко“ (2009); „Златото на Перник“ (2008); „Легенди за Любаш“ (2014) и още девет - в съавторство. Бил е дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Перник, а в последните години работи в сътрудничество с Телевизия „Туризъм“, за която има изработени следните заглавия: „Приказки от Ерул планина“, „По медобер в Лобош“, „Да сънуваш празник“, „Душата на Сурва“, „Курбан под дъба“, „Западно Голо бърдо“, „Диканите“ и други.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини