Милко Багдасаров: Макар без депутат и областен управител, кърджалийските социалисти ще бъдат представени в парламент и коалиция

Разговор с Милко Багдасаров,председател на ОС на БСП-Кърджали.

-Г-н Багдасаров,премина поредния конгрес с много въпросителни за БСП.Как се стигна до отхвърлянето на оставката на Корнелия Нинова?

-Бих казал, че конгресът осъществи своите цели. Направи се един анализ на изтеклата 2021 г.,на трите изборни кампании. Конкретно на въпроса за Корнелия Нинова , на този конгрес тя направи три хода, които бяха оценени от делегатите.Първо ,тя категорично потвърди своята оставка, като морален акт, който е следвало да направи след последните избори. Второ, тя заяви,че се насочва към пряк избор и ще се кандидатира, ако има такъв,за да участва в съревнованието за нов председател на БСП.И третото, което направи,когато дойде точката за потвърждаване на оставката,тя излезе от залата, остави на делегатите свободно да приемат или не приемат нейната оставка.

Мнозинството от делегатите , след като чу поредицата от изказвания, взе най-вярното решение:отхвърли оставката. Подчерта се, че тя ще бъде отново победител при едни преки избори. Ще ги спечели категорично. Не е необходимо месеци да занимаваме обществото само с БСП и само с вътрешнопартийни проблеми.

-БСП вече има ключови министри в правителството , договорени с коалиционните партньори.Как се оценява това от конгреса?

-Мисля, че не само БСП,но и цялото общество оценя заслугата на министрите на БСП , поставили на дневен ред приемането на най-социалния бюджет от началото на прехода. Този бюджет е резултат от последователната социална политика на БСП. Това илюстрира ,че социалистите са с най-сериозна позиция в коалицията с  намерението да реализират  този социален бюджет. С  ръководството на Министерството на икономиката, на министерството на труда и социалната политика, на Министерството на земеделието БСП ще демонстрира,как трябва да изглежда управлението на един социален бюджет. Успешното управление на България ще даде възможност за най-позитивната оценка на политиката на БСП. И в личностен план-най-висока оценка за Корнелия Нинова.

-В някои медии се правят намеци, че БСП не е направила анализ на трите избора, и че той трябва да бъде реализиран от Корнелия Нинова. Има ли все пак такъв анализ?

-Има такъв анализ. Направихме го по време на конгреса.Анализ се направи за всички области, на всички региони, като не бих казал, че нещата са различни. Естествено, че оценяме резултатите като загуба,  и то както се изрази председателя на партията-катастрофална загуба. Но понякога важи и правилото”когато губиш,не знаеш какво печелиш, и когато печелиш не знаеш какво губиш”.В случая,загубихме гласове,но спечелихме възможността да реализираме,заложената в нашата управленска програма социална политика.

-Кърджали не успя да излъчи депутат социалист.Ще има ли вариант жителите на областта да контактуват с народен представител, който да ги представлява в парламента?

-БСП като партия с дългогодишен опит работи по този въпрос, като решенията са взети. По решение на Изпълнителното бюро и Националния съвет от парламентарната група за нашия регион ще отговаря секретаря на партията Вяра Емилова, а от Изпълнителното бюро Емил Хумчев,който е областен управител на Смолян.Като член на Бюрото е от най-близката област.

Той ще бъде гласа на нашата област в Изпълнителното бюро,а Вара Емилова,ще бъде гласът на Кърджалийска област в парламента.

Това , че Кърджали остава без областен управител ще бъде  компенсирано

 Това е друг механизъм.На коалиционно ниво е договорено разпределение,  като на БСП са дадени 6 области. Министър председателят в рамките на правителството решава за номинациите за областни и зам.областни управители.Правилата в такава коалиция са сложни, защото и коалицията е сложна сама по себе си.

-Вашите опоненти поставят въпроса за кадрово обновяване на областната организация на БСП и нейното ръководство. Основателни ли са тези упреци?

-Няма да крия, че на фона на това което се случва в БСП в област Кърджали е най-спокойната организация. Това всички го оценят по достойнство. Колкото се отнася да обновление с млади хора, аз винаги съм го желал. Ние работим в тази насока.Що се отнася до обновление на ръководството , ще споделя опит от 26 г.,откакто съм областен председател. В началото имаше всяка година отчетно-изборни конференции. Още тогава имаше претенции за промени.Те продължават.Не бих казал,че това е нещо ново за нашата организация. Това което мога да подчертая, че членовете на БСП в нашата област,които са в организационните структури, са много зрели хора.Така ,че организацията на социалистите в областта не трябва да се подценява в организационно отношение.

-Последните два парламентарни вота бяха с машинно гласуване, достъпно за младите хора.Това отразили се на вота?

-Машинното гласуване,бе големия въпрос,който бе коментиран на конгреса.Много бяха грешните бюлетини,които бяха отчетени. Това показа невъзможност да работят с машините на по възрастната генерация наши симпатизанти.Това бе един от изводите,който се направи на конгреса.Нашата партия ще направи предложение за следващите избори освен машинно ,да има възможност да се гласува и с бюлетини.Това ще се отрази неминуемо на изборните ни резултати.

Въпросите зададе: Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    15
    159
    3 -1
    09:29, 30 яну 2022
    Ни лук ял, ни лук........!Морал ли е това?!!!!
  • 2
    Ив
    Иван
    4 0
    20:30, 30 яну 2022
    Багдасаров не искаше депутат от нашия регион. С настояването му за Велизар Енчев да води листата показ ясно договорките си! Вяра Емилова какво касание има към Кърджали, секретарицата на Нинова или Емилиян Хумчев, който загуби позорно област Смолян. Позор за Бсп!
  • 3
    То
    Тодор
    4 0
    20:49, 30 яну 2022
    Багдасаров ходиш ли Монтанското ти гето, откъдето произхождаш, да видиш корена си, братовчедите си, мургави хубави? Те имат достойнство и чест! А ТИ?
    • Ив
      Иван
      3 0
      22:14, 30 яну 2022
      Да се снима пред на Михалевски портрета, белким малко да беше научил от тоя човек!
  • 4
    Bi
    Birol
    3 0
    22:12, 30 яну 2022
    Пуснаха Петя жертвен агнец. За първи и последен път гласувах за БСП. Гонете младите и нормални хора, пускайте старите и неадекватни муцуни- така ДПС ще управлява още 100 години.
  • 5
    Вижте му фалшивата поредна усмивка.ненаситен за власт.но не го огря. Министъра на просветата колкото и карадаито помаков стана парзидент. Няма оттърваване от тяф.не замърсявайте повече сайтовете с тези физиономии.
  • 6
    Из
    Избирател
    2 0
    08:28, 31 яну 2022
    Багдасар ли си, ром ли си, какъв си? Важно БСП, начело ти, с национал-шовиниста В. Енчев сринахте до 2 хил. гласа.ПОЗОР!Обгради се с безгръбначни Г. Кючюка, Каракостова, М. Ликова,други зависими от теб славейковци, партията е на дъното. Дори не се срамуваш, наглост голяма. Изгони пчелите, къде е емблемата БСП, баш социалиста, комунист Назми, къде са младите, къде са селата........
  • 7
    Бс
    бспар
    4 0
    11:23, 31 яну 2022
    Назмито е хиляди пъти за предпочитане пред багдасаров. Откровен честен безкористен а за другия тези определения и още десетина също отрицателни са малко. Каква ехидна усмивка.славейков люпилня на заблудени и клуб на бсп. Докога държавните органи ще търпят това. Манипулира десетина учителки да не им правя определения че ще стане пърливо
Последни новини