За година в Румъния ваксинираните са по-малко от 8 милиона

Точно една година след първата ваксинация срещу COVID-19 в Румъния броят на получилите поне една доза ваксина в страната все още не е достигнал 8 милиона души, пише сайтът Зиаре.
Ваксинационната кампания в страната започна със силно начало, но по-късно темпото се позабави, коментира изданието.

На 27 декември 2020 г. Михаела Ангел, медицинска сестра в Националния институт за заразни болести "Матей Балш" в Букурещ, стана първият ваксиниран срещу COVID-19 на територията на Румъния. Нещо повече, тя е била на дежурство, когато първият румънец, заразен с COVID-19, е бил приет в болницата преди година и десет месеца, напомня сайтът.

В продължение на една година 7 918 813 души в Румъния са се ваксинирали с първата доза, а 7 781 563 - с пълната схема. Това означава, че 40,6 процента от подлежащите на ваксинация в страната са имунизирани, което поставя Румъния на предпоследно място в Европа, като единствената страна с по-нисък процент на ваксинацията е България.
Зиаре напомня, че в този период зеленият сертификат за ваксинация стана задължителен за някои дейности и за достъп до различни магазини и институции. Същевременно се появи и явлението "ваксинация в мивката", при което лица, които не искат да бъдат имунизирани, получаваха фалшив сертификат, а дозата беше изхвърляна от лекаря в мивката.

Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде заяви на 19 декември, че има над 500 наказателни дела за фиктивни ваксинации, в които са разследвани около 1300 души. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини