Рекордна избирателна активност в чужбина на вота 2 в 1

Избирателната активност извън страната е рекордна, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

За първи път гласуват повече от 220 000 наши сънародници. Предишният рекорд е бил на 4 април тази година, когато гласуваха над 180 000 души.

"Т.е. ние забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България. Избирателите извън страната проявиха по-висока активност, отколкото когато и да било друг път", каза Цветозар Томов.

Като проблем при провеждането на вота зад граница Томов открои разпращането на изборните книжа за втория тур и машините, с които ще се гласува. Става въпрос за нови устройства, които не са използвани на първи тур. Те вече пътуват до секционните избирателни комисии.

"Възможно е да има места съществува риск машините да не стигнат навреме", алармира Цветозар Томов.

Днес са постъпили сигнали и за вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини до секционни избирателни комисии отвъд океана. Външно министерство прави всичко възможно да се съкрати срокът за доставка, обясниха от ЦИК.

На брифинг в ЦИК говорителите на комисията представиха демоверсията на електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент в неделя - 21 ноември.

Бюлетината ще е на една страница само с двете кандидат-президентски двойки и полето "Не подкрепям никого". Номерата в бюлетината на 21-ви ноември ще бъдат същите, с които гласувахме за тези кандидат-президентски двойки на 14 ноември.

ЦИК вече обяви окончателните резултати от първия тур на изборите за президент. Към 20.00 часа на 14 ноември при 100% обработени протоколи активността е била 40.5%

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Яд
    Ядосан
    3 -5
    19:26, 17 ное 2021
    Какви "сънародници" са ни тези на юг, дето не знаят БГ пък гласуват? Забрана за гласуване на всички с двойно гражданство!!!
  • 2
    Ко
    Коцето
    2 -1
    20:42, 17 ное 2021
    Прав си, но малко си краен. Има огромна разлика в нашите сънародници с двойно гражданство, които живеят на запад от Виена, и тези, които населяват региони източно от Босфора. Със съответните законови промени може и това да се изглади. Лично аз искам да се въведе и образователен ценз, като предпоставка за право на гласуване.
  • 3
    Ощ
    Още по-ядосана
    3 -1
    20:44, 17 ное 2021
    Точно така.Това са малоумно стадо, водено от страх и послушание. Слуги на Ердоган.
  • 4
    45
    456
    3 -1
    20:51, 17 ное 2021
    Коце, нали се сещаш, че ако въведат образователен ценз, 95,9% от турците и помаците, и 99,9% от ромите, увисват. Дано да си добър пророк.
Последни новини