За гордост! Чепеларе признат за Европейски град на спорта

Община Чепеларе официално получи приза Европейски град на спорта 2022. Отличието е в категория малки градове, а признанието дойде, след като делегация от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES/ бе на двудневна визита в родопския град. 

В категорията за град до 10 000 жители Чепеларе е оценено по 12 различни критерия – инфраструктура, спорт, инвестиции в спорта, спортен календар, промотиране на продукта и други. За нас е важно не само да видим инфраструктурата, но и самата интеграция на спорта в живота, в спорт за всички. Работата тук е професионална“, каза на брифинг президентът на ACES Europe Жан Франческо Лупатели. 

Видяхме почти 400 км спортна инфраструктура, две ски зони – Мечи чал и Пампорово, много трасета за планинско колоездене. Това е град на олимпийски шампиони, с най-голямата фабрика за ски, с перфектна локация и богата спортна история. Тук се провеждат много различни видове състезания, като Световното по ориентиране, което ще е през 2022 година“, посочи Хуго Алонсо – ген. секретар на ACES Europe.

Той подчерта, че Чепеларе е спечелило приза в три различни аспекта, като основния е връщане към здравословния начин на живот, тъй като спорта е здраве.

„Признанието е имидж за града, което се надявам да се отрази положително. Все пак залагаме много на спорта на децата. С всичко, което правим вдигаме по-високо нивото на Чепеларе в международен план. Ето, и след 23 години, олимпийската титла на Дафовска продължава да е актуална и да се свързва с Чепеларе. А това е стимул за младите, трябва да ги мотивираме децата да излизат и да спортуват. От общината ще направим всичко необходимо това тяхно желание за спорт да се поддържа и развива“, каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Кметът отбеляза, че трима чепеларски спортисти се готвят за Олимпиадата в Пекин следващата година – Радослав Янков, Антон Синапов и Димитър Герджиков.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини