Гост-музиканти от Австрия се качват на юбилейната сцена на Хасково Jazz отново след 15 години

Изображение 1 от 5

    Млади български музиканти, получили своите първи големи сценични изяви в джаза, тази година ще гостуват отново на Хасково Jazz за четвъртвековния му юбилей.

    След 15 години отново на хасковска сцена се завръщат и австрийската джаз тромпетистка, певица и композиторка Микаела Рабич в дует с Роберт Павлик-композитор и китарист.

    Фестивалът стартира на 22 септември и ще продължи до 25-и, съобщиха на съвместен брифинг ресорният заместник кмет по културата Мария Вълчева и организаторът и директор на музикалното събитие Димитър Русев-Мутата.

    И през тази година фестът ще е на вход свободен, но при стриктното спазване на противоепидемичните мерки-носенето на маски и запълването на залите в Художествената галерия „Атанас Шаренков“, Младежкия център и в театъра на 50 % от капацитета им.

    Фестивалът, стартирал преди 25 години в юбилейната си година ще се състои в цялост, въпреки ограничителните мерки. Заради това обаче ще се наруши старата традиция част от концертите в него да се провеждат в двора на Художествената галерия, а закриването му да е пред Младежкия център.

    Основният двигател на джазовия празник и почетен гражданин на Хасково Димитър Русев, показа и плаката на тазгодишния форум. За 25-годишнината на фестивала авторът на логото му, което изобразява косер с тромпет- Минко Димов, е направил вместо една, 25 птички в пъстри цветове.

    Във фестивала тази година за първи път се включва и талантливият млад унгарски китарист Мате Паласти. Той свири джаз, латински, бразилски, фламенко, фюжън и уменията му за импровизация правят музиката му уникална. Гостуването му в Хасково е първото в България.

    В рамките на Хасково Jazz`21 ще бъдат представени и няколко от новите албуми на български музиканти.

    Пианистът Теодор Петков – Тото ще представи дебютния си албум „Bake a Biscuit“.
    С дебютния си албум „But a Dream“ ще се представи Росен Кукошаров. Мирослав Иванов също ще представи третия си солов албум „Little Alien“.
    Ангел Дюлгеров идва в Хасково с проекта „Сетива“.
    “Махавира”- един от проектите на Николай Иванов-ОМ е също в програмата на джаз фестивала в Хасково. Заради ограниченото пространство, според изискванията на Здравното министерство обаче, отпада предвидената изложба на Ники Иванов, който е освен брилянтен музикант и отличен художник.

    Но емоционалните моменти от предходни издания на Хасково Jazz, запечатани през фотообектива на Константин Зайков, ще бъдат припомнени във фестивалана изложба.
    Станислав Арабаджиев – пиано, Кристина Хинова Хинова-цигулка и Васил Хаджугрудев – бас, ще могат да чуят тази есен в Хасково местните почитатели на джаза. В програмата още: Александър Леков ню трио и по традиция- Акустично джазово трио с вокал Мария Аранудова.

    Откриването на джаз фестивала идния понеделник е от 18 часа в Галерия „Атанас Шаренков“ с участието на Мария Арнаудова-вокал, Преслав Пеев-тенор саксофон и Акустично джазово трио-Димитър Русев, Пламен Солаков и Петър Ганев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    Последни новини