60 години по стъпките на Алеко

Изображение 1 от 4

                    По решение на Министерство на народната просвета /МНП/, в началото на учебната 1961/1962 г. към СПУ „Христо Ботев“ в гр. Кърджали е открит Икономически техникум. Първоначално се разкриват две икономически паралелки с курс на обучение 5 години, с прием от 7-ми клас. През учебната 1962/1963 година по нареждане на МНП, техникума се обособява, като самостоятелно учебно заведение и по случай честването на 100-годишнината от раждането на Алеко Константинов, през месец януари 1963 г., се приема Техникума по икономика да носи неговото име. Курсът на обучение става 4-годишен, а приемът се извършва след завършен осми клас. Откриването на Икономическия техникум е продиктувано от нуждата от икономически кадри, следствие на бързо развиващата се икономика в Кърджалийски окръг. През тези първи години до 1965 г., Икономическия техникум има вече изявена духова музика, добре подготвен ученически певчески хор, битов танцов състав, функционират 6 кръжока и 4 физкултурни секции. Незабравими остават за всички ученици и граждани проведените на високо ниво мероприятия през 1965 г., като първата проява на кръжока по художествено слово с проведен рецитал в Дома на културата, посветен на поезията на Н.Й. Вапцаров, с гости майката и племенницата на поета - Елена и Мая Вапцарови, срещата с поета Дамян Дамянов, проведената научна-теоретична конференция по икономика. През 1966 г. се дипломира първия випуск и за първи път училището дава специалисти-икономисти, счетоводители, необходими за народното стопанство. През следващите учебни години броя на паралелките нараства, като през 1970 г. достига до 22 редовни, 9 задочни и 5 заводски паралелки. Тъй като учебното заведение все още съжителства със СПУ „Христо Ботев“, материалната база се оказва недостатъчна за нормалното протичане на учебно-възпитателния процес. В резултат от възникналата нужда от 1975 г. започва строителството на сграда, специално за Икономическия техникум, която е официално открита на 08.09.1979 г. в кв. „Веселчане“, определена като „Истински дворец на просветата“. Разпределена е на 3 сектора и разполага с 24 просторни класни стаи, 10 модерно обзаведени кабинета и голям спортен комплекс със закрит плувен басейн за целогодишно ползване.

                   През учебната 1986/1987 година в чест на 25-годишния юбилей на техникума, е открит бюст-паметник на Алеко Константинов, дело на известния скулптор и съгражданин Вежди Рашидов. Проведена е конференция, на която участват заместник – главният редактор на вестник „Антени“ – Петко Тотев, в ролята на жури, който също така изнася доклад за дейността си посветена на изследване творчеството на писателя Алеко Константинов. От създаването му до 25-годишния си юбилей, техникумът е подготвил 3614 специалисти-икономисти, или 5432 специалисти общо.

                 През настоящата 2021/2022 учебна година се навършват 60 години от създаването на Икономически техникум „Алеко Константинов“ – Кърджали. Този юбилей е повод за празник на всички настоящи и минали „Алековци“, горди да се наричат с неговото име, носещи духа му, достойни членове на нашето общество и до днес.

    Изготвил:

    Магдалена Ленкова

    младши експерт в Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини