140 жители на областта са загубили живота си от началото на пандемията до сега

Със 147 ковид-болни  на 100 000 души население за периода 25 февруари – 10 март област Кърджали отново се връща в червената зона на заболеваемост, стана ясно на проведения днес Кризисен щаб, ръководен от и.д. областния управител Севда Камбурова. Броят на пациентите с коронавирус в областната  и общинските болници надхвърли 100. В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 85 пациенти /4 от които в  ОАИЛ/, в Момчилград са настанени 13, в Ардино – 9.  От началото на пандемията броят на заразените в региона достигна 2 576. Починалите са 140. Заради усложняването на епидемиологичната обстановка и натиска върху здравната система, Кризисният щаб излезе с решение да бъдат спрени плановите операции във всички болнични заведения, с изключение на онкоболните, бременните и родилките.

По данни на РЗИ броят на карантинираните към момента е 877. На домашно лечение са 180 души. Контролните органи са извършили 65 проверки от 4 до 10 март, като са съставили 1 акт и 3 предписания за провеждане на задължителна дезинфекция. От страна на МВР са отчетени 217 проверки на лица по карантина при 4 нарушения, 99 проверки на търговски обекти за спазване противоепидемичните мерки и други 132 за носене на маски и спазване на дистанция. Съставени са 76 предупредителни протокола.

По  отношение на ваксинацията – отпадат зелените коридори. Имунизирането на желаещите ще става съобразно заявките в електронния регистър. РЗИ Кърджали разполага с 84 флакона от най-масовата ваксина на „АстраЗенека“, на болниците и общопрактикуващите лекари са разпределени още 60 флакона. Заделени са необходимите количества „Пфайзер“ за втора игла, както и за членовете на подвижните секционни избирателни комисии. Броят на ваксинираните лица в областта надхвърли

5 000. В сектор образование са имунизирани 85 процента от заявилите желание да се ваксинират педагози и непедагогически персонал.

Това съобщиха от Областния кризисен щаб.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини