Изборите идват! Разберете коя е вашата партия и платформа

От днес в страните от ЕС започват избори за Европейски парламент.

Процесът ще продължи четири дни - до неделя. В новия състав на Европейския парламент ще бъдат избрани 736 депутати от 27-те страни членки. Изборите ще поставят началото на нов петгодишен политически цикъл в Евросъюза. След определянето на новия състав на Европейския парламент предстои да бъде избрана за същия срок и нова Европейска комисия.

Гласуването започва днес във Великобритания и Холандия. Утре ще бъдат произведени изборите в Ирландия. В събота ще гласуват Латвия, Кипър, Малта и Словакия. Изборният процес в Италия и Чехия ще продължи от петък до неделя. Гласуването в останалите 18 страни членки на ЕС, сред които и България, ще се състои в неделя.

Броени дни преди гласуването множество българи изпитват съмнения в своя избор. За да сме ви полезни в предстоящия вот, ще ви представим един проект, който на базата на въпросник изчислява най-близката до вашите възприятия политическа програма.

За какво става въпрос?

Създадената изцяло за улесняването на гражданския избор страница "Гласоводител" е автоматизиран продукт, който ще ви позволи да сравните своето становище с предизборните платформи на основните участници в изборите за Европейски Парламент и за Народно Събрание през 2009 (ГласоводителЯТ за Народно Събрание ще бъде пуснат в първия ден на предизборната кампания за парламентарните избори).

С поредица от въпроси, засягащи вътрешната и външната политика на страната, Гласоводителят ви пита за вашите предпочитания по 31 конкретни предложения, взети от изборните платформи и програми на партиите. Можете да изразите своето мнение по тезите чрез натискане на бутоните "съгласен", "несъгласен", "неутрален".

След като заявите своите позиции, можете да заявите областите, които според вас са особено важни. Тогава програмата определя "вашия резултат", като дава близостта на вашата позиция до позициите на отделните партии, подреждайки ги от най-близката до вас към най-отдалечената.

Гласоводител ви дава възможност да проверите как вашето мнение съответства на позициите на основните политически партии за всяко от твърденията в теста, както и какви са резултатите по всяка позиция сред всички хора, направили теста до момента.
Сравнете своето становище с предизборните платформи ТУК!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини