Костов размаха метла в СДС



Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов най-вероятно ще размаха синята метла в Съюза на демократичните сили (СДС), научи "Монитор".

Гневът на Командира като за начало щял да се стовари върху най-върлите му критикари в синята партия Иван Сотиров и Борислав Бориславов. Веднага след европейските избори в началото на юни се очаква двамата да бъдат отстранени или "помолени да напуснат" листата на Синята коалиция в 24 МИР в София. Очаква се на мястото на водача в листата Сотиров да бъде поставен Мартин Димитров. Хора на Костов разказват неофициално, че мотивът щял да бъде, че в столичните многомандатни избирателни райони обикновено водачи са партийни лидери.

От друга страна в предизборния съюз са изключително обезпокоени от последното проучване на НЦИОМ за град Пловдив, където беше тествано и влиянието на отделни политици в града под тепетата. Данните на националния център показвали, че Димитров разполага с твърде малката подкрепа от пловдивчани, която дори не стига 1 процент. Това на практика води до риска той да не успее да спечели депутатско място в следващия парламент.

Командира е нарочил Иван Сотиров и заради атаките му срещу ДСБ. Главният секретар на синята партия беше един от най-върлите противници на коалицията с тъмносините. Основният му мотив беше, че тази партия е оглавявана от хора, които са разцепили СДС.
Стигна се дотам, че Националният съвет на формацията прие правила, на които трябва да отговарят кандидатите за евродепутати и народни представители от Синята коалиция. В тях имаше изискване в изборните списъци да не бъдат включени хора, които са участвали в разцеплението на десницата. Освен това номинираните трябваше да са с безспорен обществен авторитет и да не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Особено първото изискване на практика беше насочено директно към Костов. Тогава от Демократи за силна България отговориха, че всяка партия решава сама кой ще я представлява в парламента и в Брюксел.

Самият Сотиров пък спря с атаките срещу Командира след като беше избран за водач на една от софийските листи. Софийската организация винаги е имало собствена позиция по проблемите в партията. Структурата напусна заседание на Националния съвет в знак на протест срещу предложението Мартин Димитров като избран лидер да не участва във вътрешнопартийния вот за редене на листите.

Вътрешнопартийните избори в Съюза на демократичните сили определиха Мартин Димитров за водач на листите в Плевен и в Пловдив. Същия вот в 24 МИР даде най-много подкрепа от сините членове за Иван Сотиров и Борислав Бориславов. Това е и един от основните аргументи на синия главен секретар да твърди, че не може да бъде отстранен, а и няма никакво намерение сам да напуска листите.

"Според устава на СДС резултатите от вътрешнопартийните ни избори не могат да бъдат оспорвани и променяни. Аз съм избран за водач", коментира Сотиров пред "Монитор". Народният представител подчерта, че Иван Костов не е лидер на неговата партия, за да взима решения за отстраняване или да прави предложения за това.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини