Трябва да защитим кирилицата

Славянската писменост е нещо, без което нашите корени не биха имали никакво значение и такъв чар. През различните времена българският език е бил подложен на различни влияния от страна на гърци, турци и руснаци. Сега върху него силно влияние оказва английският и главно неговият американски вариант.

Това заяви председателят на Общото събрание на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. д. ф. н. Иван Харалампиев.

По думите му, влиянието върху езика не е страшно, тъй като той притежава защитни сили. "Езиковата мода, като всяка друга, се появява и изчезва. По-страшно е, ако ние не защитим кирилицата, защото вече има много опити тя да бъде заменена с латиница", категоричен е проф. Харалампиев.

Българският език притежава не повече от 2 000 основни корена и изходни думи, които никога няма да бъдат заменени с други, обясни той. "Обезбългаряването обаче тече от векове с по-бързи или по-бавни темпове. Аз съм оптимист, защото за 500 години в Османската империя българският език и етнос не са изчезнали", заяви проф. Иван Харалампиев.

По повод Деня на славянската писменост и култура, той пожела да препрочитаме по-често писаното за живота и делото на Кирил и Методий и най-вече техните поуки. "Да има повече чистота на помислите и българинът да не се страхува да гледа назад, защото който не знае или не помни какво е било в миналото, няма бъдеще", каза още проф. Харалампиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини