Най-охраняваният магистрат в Испания впечатлен от правосъдието ни

Силно съм впечатлен от невероятния напредък, който е осъществен в сферата на правосъдието в България през последните 10-12 години, каза най-охраняваният магистрат в Испания Хавиер Гомес Бермудес по Дарик радио.

Той се е срещнал със заместник главния прокурор Галина Тонева и председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Хавиер Бермудес е съдия по мегаделото за най-тежкото престъпление в историята на съвременна Европа - атентата на мадридската гара Аточа на 11 март 2004 г. Терористичният акт, дело на ислямската групировка "Джихад", отне живота на 192 души, а ранените бяха близо 2000.

От 1996 г., тоест от 10-12 години, тук, в България, е имало много важни реформи в съдебната система, които, макар и да не работят все още на 100 процента, са много важни, изтъкна Бермудес. „Преди три години, както знаете, се промениха Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. И макар моите български колеги да ми казаха, че е необходимо да се внесат леки изменения, особено такива, които да отклонят ненужните дела от Върховния касационен съд, доколкото разбирам, освен тези дребни промени, законът е достатъчно добър", каза известният магистрат.

Според него това трябва да се проучи, защото в Испания в момента се вземат решения за подобряване на съдебната система. В България има елементи като двуинстанционното съдебно производство, от което ние бихме искали да почерпим опит и да го приложим в Испания. Това, с което ние можем да сме полезни и да помогнем, е нашият опит от историческа гледна точка, каза още Бермудес.

Испания влезе преди България в Европейския съюз, припомни Бермудес и допълни, че там преди са се сблъсквали със същите проблеми, които сега срещаме ние като измамите с европейските фондове. За промени в съдебната система политическата воля е от огромно значение, но също така е важно да няма съпротива от страна на съдиите и прокурорите, те да бъдат отворени към промените, смята най-охраняваният съдия на Испания.

По думите му независимо, че могат да имат известни критики, тези критики трябва да бъдат насочени към подобряване на работата, а не да се запазва старото положение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини