Завърши държавното посещение на Първанов във Ватикана

Завърши държавното посещение на президента Георги Първанов, придружен от съпругата си Зорка Първанова, във Ватикана и в Суверенния военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Ерусалим, Родос и Малта.

Вторият ден от визитата премина в отдаване почит на Светите братя Кирил и Методий на свързаните с тяхното дело места в Рим, съобщи БТА.

Рано сутринта президентът и г-жа Първанова се отправиха към базиликата "Сан Клементе" заедно с официалната делегация, в която са включени министърът на културата Стефан Данаилов, заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, постоянният представител на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова, Русенският митрополит Неофит, апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков и Тивериополският епископ Тихон. Те присъстваха на молебена на гроба на Св. Кирил.

Тук бяха и българските посланици в Италия и във Ватикана Атанас Младенов и Валентин Божилов. По традиция това поклонение увенчава най-голямото извън България честване на Деня на славянската писменост и на българската култура и просвета.

След това бе поднесен венец на възпоменателната плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", където представените от Св. Кирил славянски книги са получили признание. Източници близки до Светия престол пожелаха да отбележат, че двудневното посещение на президента Георги Първанов се осъществи в период, когато се чества 80-годишнината от подписването на Латеранските споразумения, с който се създава Държавата Ватикана.

Българският държавен глава бе на аудиенция при папа Бенедикт Шестнайсти, след което има среща с държавния секретар на Ватикана крдинал Тарчизио Бертоне и се поклони в базиликата "Свети Петър" на гроба на папа Йоан Павел Втори, който провъзгласи Св. Св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

Президентът посети и църквата "Св. Винченцо и Анастазио", дадена от Светия престол за ползване от българската православна общност в Рим, където беше приветстван от Тивериополския епископ Тихон. Той, заедно официалната делегация, бе на приема, който българският посланик в Италия Атанас Младенов даде по случай Деня на славянската писменост и на българската култура и просвета.

Георги Първанов беше посрещнат с официална церемония на Авентинския хълм от Принца и Велик магистър Матю Фестинг по време на държавното му посещение в Суверенния военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Ерусалим, Родос и Малта.

Президентът връчи на принц Матю Фестинг орден "Стара планина" с лента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини