Пълна забрана на тютюнопушенето от юни 2010 г. Преглед на националния печат

Сергей Станишев: Целта е първи да излезем от кризата, пише "Дума"

Нашата цел е България максимално късно да усети ударите на кризата и първа да излезе от нея. Това заяви вчера по време на Международния форум "Струма" в Благоевград премиерът Сергей Станишев. Той беше гост на проявата, организирана съвместно от общината и кмета Костадин Паскалев и Българския икономически форум. Основната тема на дискусията беше "Стимулиране на бизнеса и местното развитие в условията на глобална криза".

Ще се борим за всяко едно работно място, обеща премиерът пред присъстващите представители на регионалния бизнес и администрацията. Той подчерта, че за 2 години и 6 месеца членство в ЕС България е получила плащания от Евросъюза за около 2 млрд. лв. Има 16% усвояемост по оперативните програми, каза той. Станишев обясни, че България е първа по преки чуждестранни инвестиции на глава от населението в ЕС за последните 4 години. По този повод той съобщи, че в последните 4 дни е приел 4 стратегически инвеститори на големи проекти за България - американско-корейски консорциум, готов да инвестира 500 млн. долара у нас, гръцка фирма с готовност да реализира проекти за 450 млн. долара, както и два стратегически инвеститора в областта на енергетиката.

„Новинар": Властта си раздели ключови постове преди изборите

Управляващите си разпределиха предизборно свободните длъжности в ключови държавни институции. От опозицията ги обвиниха, че това става в последния момент и в разрез със законите. Това стана вчера при гласуването за попълване на вакантните места в редица комисии - Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), НОИ и Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.
ДСБ обвини мнозинството в партизанщина. Според Атанас Атанасов поведението им говори, че се готвят да бъдат в опозиция. „Недопустимо е да залагате мина на едно бъдещо правителството, което и да е то", категоричен беше той.
Шефът на левицата в НС Ангел Найденов обаче защити избраниците. Всеки един от кандидатите имал професионални постижения и назначенията не са спасителен пояс, категоричен бе Найденов. Лютви Местан от ДПС пък подчерта, че и сега се попълват съставите на органи, на които вече им е изтекъл мандатът.

„24 Часа": Прокурори дърпат стола на хасковския кмет

Хасковската окръжна прокуратура поиска от съда да отстрани от длъжност местния кмет Георги Иванов, съобщи шефът на местното обвинение Елена Катранджиева вчера.
Това става 2 дни след като лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев извади списък на 10-те най-корумпирани български кметове, който се оглавява от Иванов.
"Мотивите са, че той пречи на разследването след като не е отговорил конкрето на 3 писма на дознанието с питания по две наказателни производства. На четвъртото искане за обяснения е пратил частичен и не по същество отговор", обясни прокурор Катранджиева.
"Не знам дали за искането за отстраняване от длъжност има указания от по-висша прокуратура", каза Катранджиева. Тя не можа да обясни също така защо пловдивският апелативен прокурор Росен Димов е бил известен за искането за отстраняване веднага след внасянето му и часове преди брифинга й.

„Дума": Евгений Желев: Пари за лекарства касата има

Разбирам притесненията на директора на НЗОК, но предлагам да не преиграваме ситуацията. Има, според мен, достатъчно средства в бюджета на касата. Това каза пред журналисти здравният министър д-р Евгений Желев по повод информацията, че НЗОК не разполага с достатъчно средства, за да покрие всички продукти в новия позитивен лекарствен списък за всички пациенти. По думите му в следващите няколко месеца ще се направят разчети, така че да се оперира в рамките на бюджетните средства. До края на седмицата ще има промени в наредбата и ще се даде възможност за избор на поциентите. Това коментира пред ДУМА депутатът от Коалиция за България д-р Тодор Кумчев. "След доста разговори с фирми -производители и дистрибутори на лекарства, е намерен среден вариант. Смятам, че няма да се стигне до оставане на пациенти без лекарства. Промяна в наредбата ще има утре (б.р. - днес) и ще даде възможност за широк избор на пациентите, заяви вчера министър Желев в предаването на БНТ "Денят започва".


„Новинар": Пълна забрана на тютюнопушенето от юни 2010 г.

Пълната забрана за пушене в закрити и обществени места ще влезе в сила от 1 юни 2010 година. Това се налага след като депутатите одобриха окончателно промените в Закона за здравето. Народните представители отхвърлиха предложението на Рамадан Аталай от ДПС ограничението да влезе в сила от 1 юни тази година.
Според приетите промени се създава Изпълнителна агенция "Медицински инспекторат" към министъра на здравеопазването, която да контролира медицинското обслужване в страната. Депутатите не се съобразиха с възраженията на лекарите, които определиха инспектората като медицинска полиция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини