Желев: Криза с лекарствата няма, има неспазване на закона

"Фирмите не искат да спазват законите на страната. Имахме разговори с производители, с дистрибуторите", каза министърът на здравеопазването д-р Евгени Желев по повод някои проблеми със снабдяването с лекарства, поети от НЗОК, пред БНТ.
"Ние ще променим наредбата, за да могат пациентите да имат избор и колегите, които преписват медикаментите", каза министърът, като главно имаше предвид животоподържащия инсулин за диабетоболните.

"Някои чертаят апокалиптична картина за и липсата на инсулин, но това няма да се случи", категоричен беше Желев.

По думите на министъра само една фирма не иска да спазва закона и никой няма да се съобразява с нея.

"Инсулин има, а въпросната фирма не спазва закона и няма да се взимат нейните лекарства. Ще взимаме от други фирми. Надяваме се фирмата да преоцени становището си и да се съобразява със законите. Има голяма съпротива срещу Позитивния списък, защото той понижава цените. Ще има известни сътресения, но те са главно от фармацевтични фирми", коментира министър Желев.

Той подчерта, че законите за ценообразуване на лекарствата са синхронизирани с европейските, защото навсякъде в Европа има регулация на цените на лекарствата.

Според Желев няма да свършат парите на НЗОК за лекарства за три месеца, а директорът й д-р Румяна Тодорова е в правото си да се притеснява. Той допълни, че няма място за притеснение и предстои и за някои други заболявания да станат конкурсите за лекарства. Те са се забавили, защото фирми не са подали документи, но това предстои.

"1158 лекарства са включени в списъка, така че няма място за притеснения", повтори неколкократно министърът.

Според него директорът на касата малко преиграва и лекарствата няма да свършат за 1 месец.

В заключение Желев каза, че му предстоят разговори с въпросната фирма. Става дума за Ново Нордикс, фирмата, която произвежда един от качествените инсулини.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини