Иде бум в отвличанията - мишена става всеки с доход над 3 бона

Мексиканска вълна от отвличания ще удари България в близките месеци. Страховитата прогноза направиха експерти от Центъра за изследване на демокрацията и МВР, цитирани от в. "Стандарт"..

Основната причина за очаквания бум е икономическата криза. С откупи вече ще се препитават не само добре организирани банди, но и дребни престъпници. Жертвите им пък няма да са крупни бизнесмени, а обикновени търговци и мениджъри.

Ще зачестят случаите, когато бандитите ще отмъкват хората направо от улицата и ще ги натъпкват в багажника на колата, заяви шефът на ЦИД Тихомир Безлов. Този вид отвличания в момента е масова практика в Мексико.

Всеки, който получава над 3 бона заплата, може да бъде потенциална мишена за отвличане. Мишена на бандитите, които се занимават с отвличания, няма да бъдат само крупните бизнесмени. Причините за това са няколко. Първата според експертите е, че отвличането на мастит бизнесмен е много по-трудно и скъпо за организация. Докато средната класа бизнесмени, банкери и строители не ползват толкова засилена охрана.

Чака се увеличаване на т. нар. багажни отвличания, предупреди шефът на центъра Тихомир Безлов по време на семинар на тема "Конвенционалната престъпност в България 2007 - 2008 година". Спорeд него ще зачестят случаите, когато бандитите ще отмъкват хората направо от улицата и ще натъпкват в багажника на колата. Този вид отвличания в момента прогресират в Мексико, обясниха експерти.

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров допълни, че знаковите отвличания у нас не са повече от 7-8 през последните години. Той обаче призна, че този вид престъпление е "изключително болезнено за МВР".

"Не може да се работи по конкретен факт, без да се работи по лицата, склонни да извършат тези престъпления", обясни полицай N1. Според него това, което е наложено като промени в МВР през последните месеци, ще доведе до резултати в разкриването на тези отвличания. Въпреки това полицията все още не разполага с никаква по-конкретна информация за бизнесмена Вене Сотиров, призна още Димитров.

Той обаче коментира, че застраховка срещу отвличане няма да реши проблема. "Час по-скоро трябва да докажем извършителите на тези престъпления, да влязат зад решетките и да успокоим обществото. Всеки има право да реши сам как да защити живота, парите си, но ангажиментът на държавата и министерството трябва да е в тази посока - час по-скоро установяване, задържане, документиране. Това е основната превенция и възпиращ механизъм", обясни комисар N1.

Според Безлов пък застраховката срещу отвличане е развита система в цяла Латинска Америка. "Няма голям корпоративен менажер, който работи в компания в Латинска Америка, който да не се застрахова", каза Безлов. Той се надява застраховката срещу отвличане да не стане модел за България. "Ако стане масова тази застраховка, преставаме да сме европейска страна. Съществуват подозрения, че този, който го предлага, иска да го ползва. Точно срещу застрахователите няма кражб

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини