Без наказателна лихва при плащане на ипотечен кредит

"Ипотечните заеми не трябва да имат наказателна лихва, ако клиентът изплати задължението си предсрочно", заяви еврокомисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева по bTV, информира Стандарт.

Тя очаква банките у нас да въведат тази практика по подобие на трезорите в Западна Европа.

Правилата са разписани в директива на Европейската комисия, която е задължителна за страните членки. Засега това е безусловно гарантирано при потребителските кредити, защото те най-често се погасяват изцяло. Освен това се смята, че голямата част от тези заеми са краткосрочни, за по-малки суми и няма да променят съществено плановете на банката. Това би могло да важи и за ипотечните кредити, заяви българският еврокомисар. Според Меглена Кунева това е напълно възможно, защото директивата е насочена приоритетно към финансовите услуги.

"От ноември прехвърлянето на сметки от една банка в друга, когато това е по желание на клиента, ще става в рамките на две седмици, като ангажиментът се поема от банката, която си напуснал, и банката, при която отиваш", каза още Кунева.

Това ще става, без каквито и да било наказателни такси за това, че си сменил обслужващата кредитна институция, допълни още тя. Българският еврокомисар смята, че няма причини това да не се случва и в България, тъй като европейските банки са приели общ кодекс за саморегулиране, който ги задължава да улесняват по всякакъв начин клиентите си.

"Съвсем скоро по банките трябва да тръгне кампания за тази нова възможност", поясни още Кунева.

В момента, за да преминем от една банка към друга, има доста сериозни такси, нужни са време и нерви от страна на клиента. Това не би трябвало да е така, ако банките изпълнят задължението, което сами са поели, коментира Кунева.

"Търговските банки в България са участвали при изработването на този кодекс, но той е доброволен, а не законодателство", посочи още тя. Но ако кодексът не се спазва, ще направим законодателство на европейско ниво, категоричен е българският еврокомисар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини