От 1 май - работа в Дания и Белгия

Европейската комисия приветства решението на Дания и Белгия да вдигнат ограниченията за източноевропейски работници в тях. Правителствата на тези страни решиха да отворят от 1 май трудовите си пазари за 8-те страни в Европейския съюз от Централна и Източна Европа, приети през 2004 г.

Освен това Дания обяви, че се отваря и за работниците от България и Румъния, посочи Европейската комисия.

"Горещо приветствам решението на Дания и Белгия да вдигнат съществуващите досега ограничения и да осигурят правото на свободно движение на работници от централно и източноевропейските страни в съюза, заяви днес еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла.

"Напълно уважавам правото на други страни членки да се възползват от даденото им с договорите за присъединяване право да прилагат преходни ограничения в случай на сериозни проблеми на трудовите им пазари, но искам да подчертая, че няколко проучвания на Европейската комисия показаха, че миграцията след разширенията през 2004 и 2007 г. се отрази положително в онези страни членки, които не ограничиха свободното движение на трудовата ръка", добави той.

Според еврокомисаря особено в условията на сегашната икономическа криза вдигането на ограниченията би помогнало да се избегнат сериозни проблеми на пазарите на труда като недекларирана работа и социален дъмпинг.
Свободата на движение на трудовата ръка е право, от което могат да се ползват всички работници в Европейския съюз, то е едно от четирите фундаменталните права в съюза.

С подписването на договорите за присъединяването на страни от Източна и Централна Европа всички тогавашни 15 страни членки на ЕС се ангажираха да приложат възможно най-бързо европейския закон за свободно движение на работниците вътре в съюза, припомни Европейската комисия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини