България е подготвена за свинския грип

България е подготвена с превантивни мерки срещу свинския грип, каза пред БНТ Главния санитар на България д-р Тенчо Тенев.

Той посочи, че случаите с болестта в Европа, както и Израел, не протичат така тежко, както в Мексико. Подобни данни идват и от САЩ.

В момента референтните центрове у нас, както и тези в Европа, очакват от САЩ тестове за идентифициране на вируса. В склад на Министерство на здравеопазването има 72 хил. дози от лекарство Тамифлу, което е доказано, че преодолява тежките форми на грип. Очакват се и допълнителни дози, допълни д-р Тенев.

Ако се появи случай на свински грип в България ще бъде сформиран Национален кризисен щаб, което се прави в такива случаи, и той се оглавява от вицепремиера Емел Етем. Но за сега превантивната дейност е съсредоточена в дейността на МЗ.

Д-р Тенев подчерта, че не може да се получи зараза от консумирането на свинско месо. Доказано е, че свинският грип се предава по въздушно-капков път между хората. В заключение експертът посочи, че трябва да се притесняваме и да взимаме мерки, но не и да се паникьосваме. В страната са взети и се взимат всички мерки, за да бъде защитено населението.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини