Дело срещу брата на Филчев изчезна безследно

Дело за контрабанда срещу Ангел Борисов - брат на бившия главен прокурор Никола Филчев - е изчезнало, а прокуратура и следствие безуспешно го издирват, съобщава вестник "Труд".
Алармата е вдигната, след като във Върховна касационна прокуратура постъпило журналистическо питане за съдбата на образуваното през 1995 г. разследване срещу Ангел Борисов и още трима. Поискан е достъп до събраните доказателства и причините за прекратяването му през 1998 г. спрямо Ангел Борисов.
Когато инспекторите от ВКП го потърсили, се оказало, че е безследно изчезнало. Пестеливи писмени данни сочели, че делото е дошло във ВКП от Софийската районна прокуратура през 1999 г. А на 30 декември 1999 г. с постановление е изпратено в Столична следствена служба. остановлението било подписано от прокурор Марков. Не можело да се разбере дали това е Митьо Марков, тогава шеф на отдел във ВКП, сега зам. главен прокурор. Най-вероятно делото е върнато за доразследване, предполагат от прокуратурата.
"Категоричен съм - никога не съм имал нищо общо с това дело", каза Митьо Марков пред "Труд". По нареждане на зам. главния прокурор Валери Първанов извърших детайлна проверка в архивите на СРП, делото твърдо не е при нас, каза районният прокурор на столицата Александър Налбантов. Търсим го, но няма следи, заяви шефът на столичното следствие Петко Петков.
Шансовете преписката да бъде открита са малки, признават от прокуратурата. От Върховната касационна прокуратура обявиха, че ще има наказателно дело за изчезването.
Това е поредният скандал, свързан с името на бившия главен прокурор Никола Филчев след т.нар афера "Бръмбаргейт" и скандалното му поведение по време на работата му като посланик в Казахстан. Първо той самоволно се завърна в България, без дори да уведоми ръководството на Министерство на външните работи. При опит на журналист да разговаря с него по телефона, той го напсува. В последващ разговор пък се представи като „Плод и зеленчук".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини