GSM издава къде дебнат катаджии и радари. Преглед на националния печат

"Дневник": Правителството призна: Бюджетът е издънен
Бюджет 2009 вече е издънен и се работи над съкращаване на разходната му част. Признанието за влошаващите се показатели и нуждата от допълнително свиване е направил министър Пламен Орешарски пред представители на американското финансово министерство в рамките на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон.
Според Орешарски кабинетът вече има сценарий за допълнително свиване на публичните разходи извън предвидените досега буфери (евентуален излишък в бюджета и 10% от разходите). Според източници на "Дневник" финансовото министерство най-вероятно ще предложи процентът на задържаните разходи да се удвои от 10 на 20%. Това на практика означава да се съкратят нови около 2.5 млрд. лв. Финансовият министър е заявил още, че очаква България да влезе в рецесия, без да прогнозира с колко ще спадне БВП на страната.

"Дума": Бисеров настоява за отваряне на делото "Йосич"

Временната анкетна комисия по случая Сретен Йосич настоява да се разсекрети делото за сръбския наркобос. Това поиска официално от името на парламентарния орган председателят Христо Бисеров от ДПС. Комисията потвърждава, че в оперативното дело за Сретен Йосич няма данни за участие на генерал Борисов в издирването, задържането и екстрадирането на сърбина. Съществува едно-единствено негово писмо до министъра на правосъдието, в което се твърди, че срещу задържания се готви убийство. Писмото е немотивирано и е извън контекста на цялата разработка, свързана най-вече с неговото задържане и екстрадиране. Отново заявяваме, че комисията работи само с фактите по делото. Всички твърдения, че Борисов е главен герой в залавянето на Йосич, излизат единствено от самия Борисов, се посочва в официалното писмо до медиите.

"Сега": Мистериозно изчезна делото срещу брата на Никола Филчев

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура (ВКП) издирва делото за контрабанда на антики срещу Ангел Борисов - брат на бившия обвинител №1 Никола Филчев. Това съобщиха за "Сега" от държавното обвинение. Проверката, която трябва да приключи до месец, започна след като на 4 март бе поискан достъп до делото, събраните доказателства и мотивите за прекратяването му преди 11 години.
Папките са проследени до края на 1999 г. (половин година след като Филчев става главен прокурор), когато следите им се губят някъде във ВКП. Магистрати обясниха, че искането на информация за делото е разбунило духовете във върховното обвинение. Те смятат също, че е нищожна вероятността материалите да се намерят. Ако това не стане обаче, трябва да бъде търсена отговорност от виновните за унищожаването на делото.
Случката, за която е бил разследван Ангел Борисов, е от 7 март 1994 г. Тогава в самолет на "Балкан" от София за Ню Йорк е разкрита контрабандна пратка с над 3000 сребърни, медни и бронзови римски монети, апликации, фрагменти, накити. Кашонът с ценностите е върнат в България.

"Дневник": "Южен поток" изнерви енергийния форум

Дори в отсъствието на руския премиер Владимир Путин енергийният форум в НДК, провел се в петък и събота, мина под знака на различията между София и Кремъл за газопровода "Южен поток". Руската делегация, водена от министъра на енергетиката Сергей Шматко, пристигна с едностранно парафиран документ за газопровода. Условията в текста (виж карето) обаче вбесиха управляващите и срещу руските претенции последователно се изказаха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и президентът Георги Първанов, който беше изненадващо остър.
Премиерът Сергей Станишев, който вчера замина за Москва, остана встрани от напрежението. Посещението му обаче беше усложнено от държавния глава, който задочно го предупреди да не подписва споразумение за тръбата. По всичко личи, че премиера в Русия го чакат трудни преговори както за меморандума, уреждащ отношенията с "Газпром" до създаването на проектната компания за "Южен поток", така и за руско финансиране за АЕЦ "Белене".
Докато до миналата година Първанов наричаше проекта "Южен поток" "част от енергийния Голям шлем", то в събота президентът определено изглеждаше ядосан на руския енергиен монополист. Причина за втвърдения му тон станаха изявленията на директора на международния отдел на "Газпром" Станислав Циганков, че компанията ще сключи нов договор за доставки за България, след като изтече срокът на сегашните с "Овергаз" и "Винтерсхал".

"Стандарт": Галеви пожелаха депутатски кресла

Арестантите братя Галеви поискаха да са депутати. Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов най-вероятно ще се кандидатират като независими, заяви пред Дарик адвокатът им Менко Менков. Той не изключи и възможността двамата да бъдат издигнати от БСП или друга партия. Решението им как ще участват щяло да зависи от насрочването на изборния ден, коментира още адвокатът. По думите му фактът, че бизнесмените са разследвани, не ограничава конституционното им право да бъдат кандидати за народни представители. Всеки депутат може да се окаже със свален имунитет, обясни адвокат Менков.

"24 часа": GSM издава къде дебнат катаджии и радари

Всички шофьори с мобилни телефони с GPS навигация и операционна система вече могат да получават предупреждение за дебнещи катаджии, радари или камери.
Това става, след като се инсталира напълно безплатната програма Trapster от интернет, която е базирана на Google maps. След като се качи приложението, всеки може да съобщава за дебнещи радари или полицаи.
Щом "рисковото място" бъде записано, за него ще бъдат информирани всички, които го приближават.
Програмата позволява човешки глас да казва, когато на километър разстояние има например камера.
В България в тази карта вече има въведени 339 места, като те постоянно се обновяват и увеличават. Само в София "опасните" точки са 69.
Новото оръжие в борбата с КАТ може да се използва и със стандартните навигационни системи за автомобили. Но тъй като те не са свързани в реално време със сървъра, информацията трябва да се обновява периодично.

"Монитор": Гергана Паси "изпусна" самолета за Москва
Визитата на премиера Сергей Станишев в Русия вчера започна със скандал. В последния момент от правителството научили, че министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова-Паси не смята да пътува за Москва, въпреки предвиденото є участие в редица срещи и официални мероприятия. "Тя е част от двустранните формати и разговори", категорични бяха пред "Монитор" хора от Министерския съвет. Грънчарова вчера участва в телевизионно предаване и тъкмо там обяви, че няма никакво намерение да пътува, тъй като имала важни и неотложни дела. От екипа на Станишев ще търсят компромисни начини да я заместят и в последния момент да преодолеят конфуза от отсъствието є, обясниха още запознати.
Вчера започна официалната тридневна визита на премиера Станишев в Руската федерация. Веднага след кацането си той проведе среща с българската общност и присъства на прием в нашето посолство. През следващите два дни предстоят разговори с президента Медведев, премиера Путин и кмета на Москва Лужков.

"Монитор": Младежи искат кризисен щаб и за дупките
Правителството да обяви кризисно положение и заради дупките по улиците и гигантските задръствания в София. Това ще поиска днес екипът на Младежката интернет медия (МИМ) в писмо до премиера Сергей Станишев и кмета Бойко Борисов.
МИМ представи документа на гражданска дискусия за проблемите с разбитите шосета вчера. Младежите са създали сайта със снимки на улични кратери dupka.net и портала traffik.info, който показва транспортните тапи.
"Считаме, че разрастващите се дупки и запушеният трафик представляват пряка заплаха за живота и здравето на повече от два милиона души", се посочва в мотивите за исканото кризисно положение. Младежите обясниха, че доста често столичните шофьори правят рисковани маневри на пътя, за да избегнат пробития асфалт. Според тях голяма част от катастрофите в столицата са предизвикани от подобни нередности.
"Глоба от 100 до 1000 лева да бъде наложена на кмета Бойко Борисов заради неотстранени препятствия по пътя, които застрашават безопасността на движението", поиска младежът от БСП и администратор на dupka.net Цветан Фиков. Той допълни, че такава санкция се предвижда в Закона за движение по пътищата. Според Фиков глобата важи за всяка отделна яма, а парите трябва да се използват за цялостно асфалтиране на софийските улици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини