България засега не е застрашена от свински грип

Няма опасност за момента от заразяване със свински грип в България. Това заяви пред БНР епидемиологът д-р Ангел Кунчев - началник на отдел "Контрол на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.
Не трябва да се подценява събитието, тъй като появата на нов щам на вируса, който има способността за бързо предаване от човек на човек, е едно от основните качества, необходими за развитието на епидемия, не дай боже на пандемия, коментира д-р Кунчев пред Дарик.
Световната здравна организация (СЗО) предупреди по-рано страните по света да следят внимателно за евентуалната поява на огнища на свински грип. Това стана, след като генералният директор на организацията Маргарет Чан обяви, че разпространението на опасната болест в Мексико и САЩ представлява опасност за здравето на хората извън двете държави, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.
Чан призова всички държави да следят по-внимателно за появата на случаи на необичайни заболявания, наподобяващи грип или остра пневмония.
Засега няма данни за заразени със свинския грип в Европа.
„От 13 април досега, в Мексико са регистрирани 1324 случая на потърсили медицинска помощ със симптоми на вируса на свинския грип. Официално е потвърдено, че от свински грип са починали 20 души, а още 61 души са починали от болести със симптоми, подобни на грип и тези жертви засега се причисляват към общия списък на починали от свинки грип". Това заяви мексиканският президент Фелипе Калдерон. Така той отрече информациите, че 81 души вече са починали от новопоявилия се щам на т.нар "свински грип", предаде РИА Новости, цитирана от EkipNews. Президентът призова населението на Мексико да запази спокойствие.
Калдерон издаде указ, с който предоставя извънредни правомощия на правителството, които му позволяват да прави изследвания на хора, заразени с вируса и да ги поставя под карантина, за да предотврати задълбочаването на кризата, съобщи Ройтерс. Училищата и музеите в мексиканската столица вече затвориха врати, а спортните и културните събития бяха отменени заради епидемията от болестта.
Междувременно стана ясно, че сред няколко десетки болни ученици в Ню Йорк има заразени с вируса на свинския грип. Американски медии съобщават, че преди две седмици президентът на САЩ Барак Обама е общувал при посещението си в Мексико с човек, който е по-късно починал от свински грип. Пресслужбата на Белия дом побърза да заяви, че Обама е напълно здрав.
Изследванията разкриват, че заразата може да се разпространява и от човек на човек, а не само от животно на човек, предаде ДПА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини