АЕЦ "Белене" ще произвежда най-евтиния ток у нас

Два пъти по-евтина електроенергия ще произвежда АЕЦ "Белене" от тецовете, когато заработи. Това прогнозира пред агенция Фокус Иван Атанасов, член на съвета на директорите на НЕК, пише в днешния си брой Монитор.
"В момента цената на АЕЦ "Козлодуй" е два пъти по-евтина от цената на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ. Мисля, че това съотношение ще се запази и когато АЕЦ "Белене" заработи", обясни той.

Според Атанасов трябва да се имат предвид и емисиите на въглероден двуокис, които след 2013-а всички тецове ще трябва да заплащат, за да могат да произвеждат.

Един мегават ток, произведена от ТЕЦ, е равна на един тон изхвърлени вредни емисии във въздуха, въглероден двуокис, припомнят енергийни експерти.

Очаква се цената на тока от топлоелектрическите централи да бъде около 40-45 евро след 2013 година, тоест ще имаме двойно оскъпяване на произведената електроенергия от тези централи.

Всичко е въпрос на едно сравнение, на какво ниво са другите производители и ако искаме българската индустрия, българските граждани да ползват сравнително евтиния ток спрямо другите страни около нас, единственият изход е да имаме втора ядрена централа, каза още Атанасов.

Според него германският енергиен гигант RWE стои твърдо зад проекта АЕЦ "Белене" и ще участва в неговото реализиране. Германският концерн ще е стратегически инвеститор на проекта и ще държи 49 на сто от акциите на смесеното дружество, което ще изгражда втората българска атомна централа. Предвижда се нейното изграждане да започне през есента на тази година, а първият от двата 1000 мегаватови блока, които ще бъдат доставени от руската "Атомстройекспорт", да заработи през 2014 година.

Последните един-два месеца всички разговори с RWE, активната им работа в работните комитети по договорите, по лицензите показват, че компанията няма никакви намерения да се отказва от проекта, напротив, иска да се ускори решаването на всички организационни и финансови въпроси, така че да може да стартира същинското строителство. Наскоро това беше потвърдено на най-високо ниво от тяхното ръководство, добави още Атанасов.

Вече са създадени няколко работни комитета между RWE и НЕК, които подготвят смесеното дружество за втората българска атомна централа.

В момента започва процедура по нотификация на Европейската комисия, свързана с разрешението за концентрация, която трябва да се приключи, преди да се пристъпи към самото учредяване на АЕЦ "Белене" и всички договори, всички лицензи, които до момента са издадени на НЕК, трябва да преминат към новата компания, казаха още от ръководството на НЕК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини