КАТ мобилизира всички радари от днес. Преглед на националния печат

КАТ пуска в хайка всички радари, предупреждава „Труд"
Всички годни радари на "Пътна полиция-КАТ" ще бъдат включени днес по пътищата в страната.
Хайката за шофьори, нарушаващи ограниченията на скоростта, ще продължи до 26 април като част от контролна операция на територията на всички страни от Европейския съюз. Това съобщиха от МВР.
Освен за скорост ченгетата ще проверяват водача на всяка спряна кола за алкохол, използване на предпазни колани, застраховка "Гражданска отговорност" и винетки.
Масова хайка на КАТ срещу шофьорите, нарушаващи ограниченията на скоростта, стартира от днес по пътищата в цялата страна.
Акцията е част от контролна операция, организирана от Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" (TISPOL), във всички държави от Европейския съюз. До крайната мярка се стига след анализ, че 30 % от загиналите при катастрофи в ЕС са станали жертва на скорост, по-висока от разрешената. За 2008 г. убитите по пътищата на Европа са над 42 000.
През м. г. по шосетата у нас загинаха 1059 души, като 50 % от тях - заради скоростта, сочи черната статистика на КАТ.
Това е втората общоевропейска акция на TISPOL за тази година, в която участват българските контролни органи. Между 9 и 15 март катаджии и инспектори от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" провериха близо 10 000 камиона, над 900 от които - с чужда регистрация. Засечени бяха 345 случая на превишена скорост и 11 пияни водачи зад волана. 297 шофьори на товарни автомобили са карали без колани, 209 от камионите са били технически неизправни. Констатираните нарушения ни нареждат на едно ниво с Унгария, Литва и Словения.
В рамките на акцията за скорост пътните ченгета ще проверяват шофьорите за предпазни колани, алкохол, застраховка "Гражданска отговорност" и винетки. Хайката съвпада с последния ден от великденските празници, когато се очаква натоварено движение и задръстване привечер по пътищата към София.

След аферата "Софийски имоти" - ред на Първа градска, разкрива „24 часа"
След като Столичният общински съвет освободи в четвъртък управителите на "Софийски имоти" и на "Паркинги и гаражи", предстои освобождаването и на други началници на фирмите на града.
Това научи "24 часа" от председателя на СОС Андрей Иванов. Двамата вече бивши шефове - Александър Шопов и Николай Александров, ползваха най-дълъг кредит на доверие от ГЕРБ, като останаха година и 4 месеца, след като партията пое управлението на столицата.
Новото недоволство на СОС е от директори на общински фирми, които мнозинството назначи в зората на мандата си. Проблеми имало например в пазарите. Много от новите ръководства бързо се самозабравили. "Колкото и да сме си мислили, че познаваме един човек, той се отдава на нездрави принципи на работа.
Всички са на изпитателен срок", предупреждава Иванов. Сред началниците на пазарите пък отличник била Десислава Замфирова - наложила строг контрол.
"Дълговете на Първа градска болница са огромни. Убеден съм, че точно както 22-и ДКЦ и тя е подготвяна тайно за приватизация - новото ръководство я наследи с 6 милиона дългове и вече открива сериозни злоупотреби", предупреди за нов скандал Андрей Иванов.

Конте с дълъг нос коли наред, пише „Стандарт"
Конте с дълъг нос е Изкормвача от София. Той хладнокръвно закла вратаря на националния отбор по хокей на лед Кирил Въжаров и негов приятел. Рани още един младеж и избяга с такси.
Убиецът е млад мъж, слаб, висок 1,75 см, с тъмна коса. Той не е ром. "Имаше дълъг нос и остри уши, беше много добре облечен", казал на разпита в полицията таксиметровият шофьор. Очаква се днес МВР да пусне фоторобот на убиеца.
Кървавият екшън стана в нощта срещу събота пред дискотека "Соло" на ул. "Позитано" в центъра на София. Към 4 часа сутринта приятелите Кирил Въжаров, Кирил Димитров и Васил Александров излезли заедно от дискотеката, където празнували рождения ден на Васил. Метри след входа убиецът ги застигнал и започнал да ги ръга с нож в гърба.
Полицията е по петите на Изкормвача от София, който хладнокръвно уби с нож вратаря на националния отбор по хокей на лед Кирил Въжанов и негов приятел в центъра на столицата. Кървавият екшън стана в нощта срещу събота пред дискотека "Соло" на ул. "Позитано".
Към 4 часа сутринта приятелите Кирил Въжаров, Кирил Димитров и Васил Александров излезли заедно от дискотеката. Тримата празнували рождения ден на Васил. Метри след входа на заведението обаче млад мъж ги догонил и започнал да ги ръга с нож в гърба. След това се качил в такси и избягал. Най-вероятно преди това в заведението между момчетата и нападателя им е избухнал скандал. На място починал 21-годишният Въжаров. Рожденикът Васил, на 24 години, бил закаран в "Пирогов" с частен автомобил, но издъхнал още на път за болницата. Кирил Димитров е във ВМА без опасност за живота. Камери за видеонаблюдение обаче са заснели как убиецът се качва в таксито, с което е избягал. Техника за видеонаблюдение има както над входа на клуб "Соло", така и на съседния нощен бар "Капучино". Дискотеката вчера беше затворена. На кадрите се вижда сравнително младо момче, но лицето му не е запечатано. Добре облечено беше, споделиха за "Стандарт" разследващи. До снощи убиецът още не бе заловен.
Ченгетата издирили таксито и шофьорът ги завел до мястото, където е оставил престъпника. Според показанията му убиецът е слаб, висок около 1,75 м, с тъмна коса, не е ром. "Имаше остър нос и дълги уши", казал таксиджията на разследващите.
Днес те ще направят фоторобот на издирвания. Но вече имали версии кой е той. Снимки от купона в "Соло" пък разпространи вчера фотоагенция "Емах". Описанието под тях гласеше, че са правени половин час преди убийството. Никой от агенцията не даде повече подробности. Трите момчета са били състуденти в Минногеоложкия институт и много добри приятели.
По думите на Константин Михайлов, който също е вратар в националния отбор, колегата му Кирил е бил невероятен талант. "Беше много трудолюбив и всички го обичаха и уважаваха", разказа пред "Стандарт" хокеистът. От няколко месеца момчето имало връзка с фигуристка на име Лора, която също тренирала в "Славия". Двамата били много щастливи и тя не пропускала мач или тренировка на любимия си. Освен за лекциите, тренировките и срещите с Лора Кирил намирал време да помага и в сервиза на баща си. Пред медиите, ридаейки, бащата заяви, че вече за него няма нито Господ, нито държава.

Двойно убийство почерни Великден, обобщава „Труд"
"За мен вече няма правосъдие. Правосъдието и законът съм аз. Правосъдието и законът са стикът на Кирил. На Великден човек не може да загуби сина си... За мен Господ отпреди няколко часа няма..."
Тези думи на гняв и мъка сподели бащата на 21-годишния Кирил Важаров. Синът му - национален играч по хокей, и неговият приятел Васил Александров (24 г.) станаха жертви на поредното потресаващо убийство след дискотека в центъра на София.
Кървавата драма се разигра около 4 ч призори на Велика събота на тротоара между Съдебната палата и храм "Св. Неделя". По това време Кирил Важаров, Васил, техен приятел, също с малко име Кирил, още едно момче и две момичета си тръгвали от дискотека "Соло" на ул. "Позитано". Там били поканени от Васил, който имал рожден ден на 13 април, но решил да го празнува в дните около Великден.
На изхода компанията се засякла с непознати. Според полицията пред очите на охранителите избухнал скандал, но те не се намесили. Когато младежите вече били на улицата, Кирил, Васил и техният приятел побегнали в посока към бул. "Витоша". Непознат мъж ги застигнал след 20 метра с изваден нож в ръка. Пробол двама от младежите с по няколко удара в гърба. Кирил Важаров и Васил Александров паднали на тротоара в локва кръв. Приятелят им Кирил получил само драскотина от острието и успял да избяга. По-късно бил приет в болница. Животът му бил извън опасност, но младежът изпаднал в шок.
"Ние вече бяхме излезли, когато на входа стана нещо с някаква друга компания, но не разбрахме какво. Чу се размяна на обиди, след което видяхме тримата да тичат, а един ги гонеше. Настигна ги, удряше ги, а после се качи с такси и избяга." Това разказало при разпитите в полицията едно от момичетата от компанията.
Извергът е заснет с камери. До вчера столичната полиция продължаваше трескаво да издирва убиеца, но без резултат. Кървавата сцена е била заснета от охранителни камери и лицето и фигурата на извършителя се виждали ясно. По системата за видеонаблюдение, обхващаща и района около храм "Св. Неделя", бил засечен номерът на таксито, с което избягал престъпникът. Шофьорът бил намерен само след броени часове, той описал клиента и посочил мястото, на което го е оставил.
Втори ден вчера полицаите привиквали за разпити регистрирани за криминални деяния от този район. Не се изключва обаче и вероятността бандитът да живее далеч от мястото, на което го е оставило таксито, а да е слязъл там в опит да прикрие дирите си.
Търсят се и хората, с които убиецът е бил в дискотеката. Криминалистите изясняват какъв е охранителният режим в "Соло", как охраната е допуснала клиент с нож в заведението и защо гардовете не са се намесили да изолират двете изпокарали се компании.

"Като човек Кирил беше прекрасен - нямаше да се скара с някой, на някого да попречи, много добро момче", казва за своя съотборник състезателят от хокеен клуб "Славия" Пламен Веселинов. Още в събота, когато научили страшната вест, момчетата от белия клуб се събрали край ледената пързалка. Шест дни преди смъртта си Кирил Важаров пазел и на вратата на националния отбор и бил избран за играч на мача с Мексико, завършил с победа 10:3.
Макар и млад Васил Александров е бил собственик на строителните фирми "Валекс 2008" и "Валекс груп". От МВР съобщиха, че е бил регистриран за опит за фалшифициране на документи. "Васи Александров беше най-светлият, чист и добър човек, когото съм познавала. Щом някой е посегнал на него, на Земята не е останало нищо добро..." Тези думи е написала в интернет приятелка на починалия, подписала се като Лили.
Междувременно на Велика събота в Бургас бе ранен с нож охранител на местната дискотека "Елит". 42-годишният мъж отказал да пусне в заведението трима пияни младежи. Двама от тях се нахвърлили да го бият, единият извадил нож и го нарязал по лицето. Нападателите били задържани.

Заклах трима, карай бързо, съобщава „24 часа"
"Заклах трима! Карай бързо!", казал на шофьора на такси все още неизвестният касапин, който уби двама младежи и рани тежко трети пред заведение в центъра на София.
Кървавото нападение бе извършено около 4 часа на Великата събота пред клуб "Соло" до Съдебната палата. Преди година и 4 месеца на същото място австралиецът Джок Полфриймън наръга смъртоносно с нож студента Андрей Монов.

Нападателят избягал в събота с такси от мястото и до късния следобед вчера все още не бе разкрит и заловен.

"Това е масов убиец, който, ако не бъде бързо заловен и наказан, сме сигурни, че хората ще тръгнат и към саморазправа", заканваха се вчера близки на убитите младежи. Те идваха да поднесат съболезнования на родителите на 21-годишния национален вратар по хокей Кирил Въжаров.

Спортистът и още няколо младежи излезли в петък вечер да празнуват рождения ден на 24-годишния им приятел Васил Александров. Цяла вечер се забавлявали в клуб "Соло", където не е имало нито спречквания между клиенти, нито дори размяна на обидни реплики между компанията на Кирил и Васил и други клиенти, категорични са от заведението.
"Всичко беше страхотно, дори не сме пили много алкохол, повече танцувахме и затова останахме до толкова късно", разказва за вечерта Нина. Около 4 ч Въжаров, Александров, две момичета и още един младеж решили да си тръгват и излезли на ъгъла на ул. "Позитано" и бул. "Витоша", за да спрат такси.

Момчетата стояли на бордюра, когато с бърза крачка към тях се насочил мъж с нож в ръка.

"Наръга ги 3-мата, бързо се качи в такси и избяга", разказала свидетелка пред полицията. Най-тежко бил ранен Въжаров, който успял само да каже: "Нещо ме убоде, май ме наръгаха!"
После хокеистът се свлякъл и за секунди издъхнал.
Момичетата, които станали свидетели на жестокото клане, се развикали за помощ и веднага се обадили на дежурния телефон на полицията. В това време другите две ранени момчета се превивали от болка и започнали да губят много кръв. След минути били натоварени на линейка, но по пътя починал и рожденикът Васил Александров. Третото пострадало момче е без опасност за живота във военна болница.

"Не можем да повярваме, че това се случва. Избиват ни децата по улиците, а държавата нищо не прави", плачеха вчера близки на Кирил Въжаров. Майка му едва успяваше да приеме десетките приятели, съученици и съотборници, които бяха дошли да поднесат съболезнованията си в семейната им къща близо до стадион "Славия".

Въжаров от малък мечттаел да стане велик хокеист и допреди дни изглеждало, че няма сила на света, която да го спре. Навръх Цветница преди седмица той бе отличен като най-добър играч при победата на националния ни хокеен отбор, гордеят се съотборниците му.


Васил преди 1 г. завършил "Маркетинг и управление" в Нов български университет и искал да успее като частен предприемач.
"Моля ви, оставете ни с мъката ни, единият от дядовците му е на над 90 г., все още не сме му казали, защото ни е страх да не получи удар", помоли сестрата на Васил, която стоеше пред къщата на семейството в Горна баня.

"Възмутени сме - как може да се съобщават измислици, че е имало сбиване и едва ли не Кирчо и Васко са бандити", негодуваха вчера приятели на двете жертви.

От МВР ден след инцидента съобщиха, че по първоначални данни две групи младежи се скарали и сбили и двама от тях били ранени смъртоносно с нож.

Свидетели на двойното убийство още в събота са дали подробни показания в столичната полиция, като по тяхно описание е бил направен фоторобот на нападателя.

Веднага по записи от видеонаблюдението в София криминалисти са издирили и таксиметровия шофьор, който измъкнал убиеца от местопрестъплението. Водачът е посочил подробно откъде е минал и къде е оставил младежа, когото подробно описал, разказаха разследващи.

От таксито са били взети и отпечатъци, но те не съвпадали с никои от базата данни на криминално проявени.

Вече два дни криминалисти от отдел "Убийства" и служители на няколко столични РПУ-та обикалят из южните квартали на София с фотопортрет на убиеца и търсят хора, които да го разпознаят. За съжаление в масивите на МВР засега не били открити данни, които да говорят, че нападателят е бил арестуван за друго престъпление от полицията.

"Дано не се окаже, че е син на някой големец и сега да го покрият или изведат в чужбина, за да се измъкне от наказанието", негодуват близки на заклания Кирил.

"Къде спи полицията, докато убиват децата ни", клатеха вчера тъжно глави хората, които минаваха покрай локвите кръв и цветята, поставени на мястото на кървавото престъпление.

Касапница на Велика събота и убийството на Андрей Монов не са единствените през последните години край централния бул. "Витоша". Близо до НДК в началото на януари бе брутално заклан и 22-годишният студент Найден Вучков. На 5 декември миналата година след пиянски побой пред дискотека в столичния Студентски град почина 20-годишният студент по фармация Стоян Балтов от Сливен.

Бащата на Кирил: Бе мъж на честта

Бащата на убития Кирил Въжаров - Михаил, два дни непрекъснато посреща хора - многобройните приятели на сина му. Седи и говори с тях в стаята, където Кирил е живял - пълна с награди от хокейни турнири.

- Г-н Въжаров, какъв човек беше вашият син?

- Никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да говоря за него в минало време. Добър късмет е, че ми остана единият син, а не бяха и двамата там в този момент. А те често излизаха заедно. Това, което мога да кажа за Кирил и пред него го споделях, е, че беше един истински мъж на честта. Никога не е използвал подли средства. Участвал съм в 9 експедиции на Антарктида, мислех, че съм видял най-страшното на този свят, най-ужасните неща. Ето, че се оказа друго.
В събота целият национален отбор се събра в негова памет. Такъв човек просто не може да бъде подлец. Той винаги е бил за пример. Около него беше пълно с приятели и няма да намерите човек, на когото да не е помогнал с нещо. Много ви моля, напишете, че съм страшно обиден баща - защото някои хора си позволиха да наричат тези две момчета престъпници. Не може толкова грозно да се изразят за него.
- Какво ви разказаха за въпросната вечер приятелите му?

- Не мога да си обясня тази трагедия. За самия случай разбрах от мой много близък приятел. Обади се и дойде да ме вземе, без да знам какво се е случило. И отидох, за да го видя проснат, завит, убит. След това разбрах начина, по който е заклан - в гърба. Това не е просто убийство, а нещо много по-лошо. Ако имаш нещо за делене, трябва да го направиш очи в очи, така правеше винаги и Кирил.
- Смятате ли, че виновникът ще бъде намерен и осъден?

- Всеки се надява... В началото бях афектиран и мислех сам да търся правосъдие. Но реших, че съм длъжен първода дам шанс на съдебната власт и следствието да си свършат работата. Не мога да кажа, че им вярвам 100%. Но разчитам, че правдата ще надделее.

- Какъв може да е мотивът за убийството?

- Не знам. Познавах много добре и неговия приятел Васко. Не може да се сбърка човещината, която излъчваше. Аз съм 100% убеден, че и той беше добър човек.
- Освен хокея какво друго интересуваше сина ви?

- Той е извървял в хокея дълъг път - заедно с брат си. Бях много горд, когато влезе в националния отбор. Последният му мач беше изключително важен - падна му се голяма отговорност. И Кирил намери сили и кураж.За мен беше голямо щастие, че преди 2 г. влезе в СУ да учи геология. И днес ми се обаждат неговите преподаватели - сигурно ми звънна една трета от хората в университета.


Никой няма да носи вече номера на Въжаров

Почти сигурно никой повече в "Славия" няма да играе с номера на убития вратар Кирил Въжаров. Днес от 17 часа останалите от отбора се събират на пързалката, за да отдадат почит на 21-годишния национал.

Искаме да направим нещо за него, за да не бъде забравен. Ще положим цветя на мястото му в съблекалнята, а неговото шкафче няма да се ползва от друг. Смятаме да сложим екипа и стика му в рамка, която да поставим на входа на залата, споделя Мартин Миланов, който е шеф на балканската лига по хокей на лед.

Кирил изигра последния мач в живота си миналата неделя, когато бе определен за най-добър при победата 10:3 над Мексико на световното във II дивизия (група "Б") в София.

Той със сигурност щеше да стане вратар номер 1 на мястото на Константин Михайлов и в "Славия", и в националния. Утре (днес - б.р.) очакваме да дойдат и участници от балканската и аматьорската лига. В следващите дни вероятно ще направим поход до мястото, където го убиха, и ще направим верига с цветя.

Киро бе много добро и умно момче, студент. Не знам какво точно се е случило, но той изобщо не пиеше - най-много 1-2 бири. Как така някакъв тип тръгва да убива трима с нож в гърба. Говорят, че хокеисти пребили хора в дискотеката. Ако ние бяхме там, това нямаше да се случи, допълва Миланов.

Кирил бе хокеист от 10 години и е играл само в "Славия", където премина от децата до мъжете. В националния отбор играеше от 2 сезона. Изключително трудолюбив и в никакъв случай конфликтен човек. Интересуваше се много от играта на канадските вратари и може да се каже, че Патрик Роа му бе идол. Опитваше се да играе в новия стил "бътерфлай". В хокея вратарите показват най-доброто от себе си по-късно - на 27-28 г., а той бе само на 21. Кирил бе в период на подем в кариерата си и точно трябваше да покаже за какво е тренирал толкова години. Как изобщо е възможно това? Кой има право да отнема човешки живот, пита старши треньорът Георги Миланов.

Преди седмица Кирил Въжаров изигра последния си мач и бе определен за №1 при победата над Мексико на световното.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини