Свещеният Благодатен огън пристигна във Варна. Преглед на националния печат

„Труд": В Ерусалим се поздравиха с "Христос возкресе"
Точно в 14,00 ч благодатният огън падна в храма на Гроба Господен в Ерусалим.
Хилядите поклоници притихнаха, докато православния йерусалимски патриарх Теофил влезе в храма, за да изчака чудото. Множеството ахна, когато той излезе със запален сноп от 33 свещи - броят им е равен на годините, на които е починал Спасителя.
Само за броени минути храмът се изпълни с горящи свещи, а въздухът се изпълни с мириса им.
Българските митрополити Николай - на Пловдив, и Кирил - на Варна, участваха в литийното шествие от олтара до гроба, което обиколи три пъти параклиса върху гроба.
След това йерусалимският патриарх сваля одеждите си и остава по подризник и колан, влиза в запечатания по-рано храм без огниво и излиза от там с благодатния огън. И тази година огънят падна много бързо - м.г. е било в `4,09 ч, припомни хаджи Емил Велинов, и.д. шеф на правителствената дирекция по вероизповедания. Огънят е нерукотворен и в началото дори не пари. Той възвестява Възкресението. Всички в храма запалиха свещите си и се поздравиха с "Христос воскресе".
Делегацията ни ще кацне във Варна около 18,30 ч, в Пловдив - около 19,00 ч, а в София - между 20,00 и 20,30 ч.
„Труд": Свещеният Благодатен огън пристигна във Варна
Свещеният Благодатен огън от Божи гроб в Йерусалим пристигна на летище Варна точно в 19.40 часа, предаде репортер на радио „Фокус"-Варна.
Тази година огънят кацна първо във Варна. Делегацията, донесла светилника с Благодатния огън, се оглавява от Негово Високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.
При слизането на летището той се обърна към хората, които го очакваха, с думите: „Христос Воскресе! За много години с божията помощ". На летището се бяха събрали десетки граждани и много свещеници от Североизточна България, които ще разпространят благодатния огън по всички църкви в района.
Митрополит Кирил се отправи със светилника с огъня към катедралния храм „Свето Успение Богородично", където всички варненци и гостите на града ще имат възможност да запалят свещичките си. От Варна огънят ще бъде отнесен в Пловдив и в София, откъдето ще се разпространи по всички епархии на Българската православна църква.

„24 Часа": Двама младежи убити пред столично заведение
Двама младежи са били убити пред заведение в столицата тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР.
"Сигнал за бой пред заведение на ул."Позитано" е получен тази сутрин към 4.05 ч. По първоначални данни две групи младежи се скарали и сбили. Двама от тях били ранени смъртоносно с нож в гърба. Единият /21- годишен/ е починал на място, а другият /24 г./ - на път за болницата", гласи съобщението от МВР.
"В противошоковата зала на "Пирогов" е установена смъртта на 24-годишен младеж, за който МВР съобщи , че е загинал при инцидент пред столична дискотека снощи", уточниха от пресцентъра на "Пирогов". Според информацията от болницата инициалите на момчето са В.А.
Вратарят на националния отбор по хокей - 21-годишният Кирил Въжаров, е единият от убитите двама младежи при снощния инцидент пред столичния клуб "Соло", научи БТА от полицейски източници. Информацията не е потвърдена официално от МВР.
Преди шест дни Кирил Въжаров бе титуляр при победата на България срещу Мексико с 10:3 на Световното първенство по хокей на лед в група Б на втора дивизия.
Според "Дарик" другото загинало момче се казва Васил Насков Александров, за когото в МВР има заявителски материал за опит за фалшифициране на документи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини