Очакваме Свещения огън от Йерусалим довечера

Църковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим днес на Велика събота между 20.00 и 20.30 часа на гражданския ВИП на летище "София". Това съобщи за БТА Емил Велинов - и.д. директор на Дирекцията по вероизповеданията към
Министерския съвет.


В делегацията ще бъдат министърът на транспорта Петър Мутафчиев, Емил Велинов, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Пловдивският митрополит Николай, протосингелът на Софийската митрополия Григорий.


Светият синод на БПЦ е наел за пътуването до Йерусалим самолет "Чалънджър 600" на авиокомпанията "Еър Лазур", който ще тръгне тази сутрин в 5.30 часа от София, съобщи Велинов. Българската делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен. На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.


Великденското богослужение от църквата на Божи гроб в Йерусалим се предшества всеки Великден от т.нар. "Слизане на Небесния огън", наричан още Свещен или Благодатен, в параклиса, издигнат на мястото, където е бил погребан Христос.


Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от
научно гледище обяснението е невъзможно.


"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. Свещеният огън у нас ще се пренесе от Йерусалим за пета поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.


В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен в 23.40 часа на пасхалната служба в храма "Св. Александър Невски".


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини