Бойко Борисов: Ще преследвам Доган и Станишев до затвора. Преглед на националния печат

„Стандарт":Бойко: Ще преследвам Сергей и Доган до затвора
Станишев и Доган прекрачиха границата на политиката. Чрез партиите си се опитват да ме атакуват. Така столичният кмет коментира решението на депутатите от вчера да създадат специална анкетна комисия да проверява думите на сръбския мафиот Сретан Йосич, че е бил покровителстван от Бойко Борисов, докато Генерала бе главен секретар на МВР. "Това е срам за Народното събрание. Ще ги преследвам и двамата докрай. Докрай ще ги преследвам след днешния случай, до затвора", коментира кметът. Той упрекна директно премиера Сергей Станишев и лидера на ДПС Ахмед Доган, че са в основата на това решение и по този начин си играят с живота му.

„Сега": Президентът наложи вето върху избирателния закон
Президентът на Републиката връща за ново обсъждане в парламента разпоредба в измененията на Закона за избиране на народни представители, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Георги Първанов връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители, приет от Народното събрание на 14 април 2009 година.
По-конкретно държавният глава иска депутатите да преразгледат § 3, т. 4, с който се изменя досегашната ал. 3 на чл. 6 от закона, уреждаща промяна в изборния праг за някои от политическите играчи. Внасяйки промени в закона, народните представители вдигнаха изборната бариера за коалиции от 4 на 8 на сто, докато тази за партиите остана непроменена.

„Новинар": Еврокомисията освободи парите за околна среда
Европейската комисия разреши отново да се сключват договори за проекти във водния сектор, които ще се финансират от програмата „Околна среда". Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева, която е на работно посещение в Брюксел. Преди два месеца ЕК препоръча на екоминистерството да не приема проекти по програмата заради това, че не е ясна собствеността на ВиК мрежата. У нас част от мрежата се стопанисва от общините, а друга от държавата. Положението остава същото, но преди време управляващите увериха евроекспертите, че няма да има проблем в поделянето на отговорността за стопанисването на водните обекти.

„Дума": Прокуратурата застана зад Стависки
Прокуратурата за първи път изрази в съдебно заседание позиция в полза на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Според обвинителя от Върховната касационна прокуратура Антон Лаков наказанието срещу фигуриста е несправедливо. Мнението му прозвуча на заседанието на Върховния касационен съд, който вчера гледа жалба срещу решението на бургаския апелативен съд да измени присъдата на Стависки от условна в ефективна, като запази размера на наказанието от 2,6 години. Само преди няколко месеца зам. окръжният прокурор на Бургас Светозар Костов се държа скандално, като заяви: "Възрахме кънките на Стависки" по повод решението присъдата да се промени в ефективна. Колегата му Лаков вчера бе далеч по-мек в изказванията си и дори коментира, че Стависки е жертва на известността си. Наричайки решението на БАС за ефективната присъда "доста емоционално", прокурорът изтъкна, че широкият обществен отзвук по това дело идва от факта, че обвиняемият е световноизвестна личност.

„Дума": 50 лeва за нов паспорт
Петдесет лева ще струват новите паспорти с биометрични данни, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Първият такъв документ ще бъде издаден след 6 месеца. Шефът на МВР се похвали, че родните паспорти с биометрични данни ще са доста по-евтини от тези в повечето европейски страни. За сравнение, в Румъния модерните лични документи струват почти двойно - 55 евро.
Фирмата, спечелила обществената поръчка за издаване на паспортите, е "Сименс България". Проектът е на стойност 116 млн. евро. Миков обясни, че в обществената поръчка са участвали 6 фирми. Поръчката е била консултирана с Европейската комисия. Засега се предвижда електронен чип с биометрични данни да има само в международните паспорти. В личните карти и шофьорски книжки ще има бометрични данни, но те няма да са на електронен носител. Хората няма да са задължени да сменят паспортите си - това трябва да стане след изтичане на срока на сегашните им документи за самоличност, уточни Михаил Миков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини