40 български милионери през 2008 г. Преглед на националния печат

Хазната отива на червено, предупреждава „Труд"
Приходите в държавния бюджет драматично спадат. В първото тримесечие на годината постъпленията изостават спрямо разчета с близо 1 150 000 000 лева и дори са по-ниски спрямо същия период на 2008 г.
Това става видно от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски за икономическата ситуация в страната, обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет миналия четвъртък.
"Труд" разполага с копие от документа, от което става ясно, че хем постъпленията са по-малко спрямо същия период на м. г., хем харчовете на бюджета са по-високи спрямо март 2008 г.
Вероятно заради неудобните числа на документа не е дадена публичност.

Освободиха отвлечения Киро Киров, разкрива „24 часа"
Около 22.30 в понеделник отвлеченият бизнесмен Киро Киров се е обадил на сина си Иван, за да го прибере от място в покрайнините на София, където е бил оставен от похитителите, научи "24 часа".
Киров бе освободен на 18-ия ден след отвличането и на 3-ия ден след плащането на откупа. По-рано днес Киров младши призова бандитите в интервю пред "24 часа" да изпълнят обещанието си и да го освободят.
Тежко въоръжена охрана от 4-ма бодигардове е придружавала Иван Киров в нощта срещу неделя, когато е оставил сак с над 500 хиляди евро върху шосето на мост над магистрала "Тракия".
Откупът за живота на 70-годишния му баща е поставен на 19-ия километър от София на отбивката за Вакарел. Гардовете пазели Киров-младши, за да не бъде прибран в плен като Камелия Бончева, когато носеше парите за живота на съпруга си Ангел.
Предаването на парите е станало при втори опит. Първият бил след 21 часа в петък и макар и неуспешен, завършил след полунощ.
След като вече сумата била договорена в предните дни, Иван Киров получил SMS в петък да тръгва с парите към Самоков.
Когато стигнал там, бил пренасочен по пътя за Дупница. В един момент обаче похитителите спрели да му подават инструкции.
Те не са му се обаждали по телефона и не са му пращали гневен SMS, че са видели опашка от коли на МВР след неговата, съобщиха запознати.
Бандитите предварително са знаели, че няма да вземат парите същата вечер. Те само наблюдавали как се движи автомобилът с Иван Киров, следват ли го автомобили на МВР и се подготвяли за следващия ден. В събота младият мъж получил SMS да тръгва с парите пак след 21 часа.
Отново го пратили към Самоков. Когато пристигнал там обаче, получил съобщение този път да потегли не по пътя за Дупница, а към магистрала "Тракия".
Дотам се стига по път, който минава през селата Шипочане, Ново село, Живково, Веринско. Маршрутът е добре подбран предварително, защото е с много завои и преминава през местности, които позволяват на похитителите да наблюдават автомобила на посредника, без те да бъдат забелязани.
Когато вече стигнал до самата магистрала, Киров-младши получил поредното съобщение с указание да се качи на моста над шосето, който води към Вакарел, и да остави сака там.
Минавало 23 часа, когато колата със сина на жертвата се качила върху моста. Иван
Киров излязъл навън, оставил сака върху алфалта, колата им обърнала, за да излезе на магистралата, и се прибрали в София.
Малко след тях похитителите се качили горе, взели сака с откупа и също изчезнали от мястото. В четвъртък те обещали на Иван Киров, че баща му ще бъде освободен още същата нощ, след като занесе парите.
"Това е само бизнес. Когато си получим парите и ги проверим, ще ти го върнем" - гласяло текстово съобщение от бандата, което младият мъж получил на мобилния си телефон, след като събрал парите и поискал някакви гаранции, че баща му ще бъде върнат.
До сутринта в неделя обаче той не получил указания откъде ще може да прибере Киро Киров. Бандитите запазили мълчание и през целия ден в неделя.
До 17 часа в понеделник те все още не бяха потърсили Иван Киров и баща му продължаваше да бъде в плен. След снимките на баща си в плен, които Иван Киров получил от бандата, но не с MMS, той имал и контакт с него.
Бащата не искал унижаващите го фотоси да бъдат показвани на приятелите му, но благодарение на тях Киров-младши успял да събере парите. Повече от седмица обаче той няма данни в какво състояние е баща му.
Източници от МВР уточниха вчера, че по време на операцията не е изтичала информация и няма вътрешна проверка за откриване на предател.
Киров освен това все още не бил освободен и случаят не бил приключен, за да се говори за провал.

Бивши полицаи и някои политици трябва да бъдат отговорни, когато биват изкушувани да дават информация, за да попаднат под светлината на прожекторите.
И настоящите служители на МВР трябва да станат по-хигиенични към собственото си поведение, заяви вчера Михаил Миков, преди да връчи ключовете на нови автомобили за нуждите на СДВР.
Така вътрешният министър коментира изтичането на информация около отвличането на Киро Киров, като отказа да обяви подробности по случая. Той се закани, че разгласяването на секретни данни ще бъде спряно с най-строги мерки.
Политическите коментари на Бойко Борисов за МВР не могат да не попаднат в темата "Какво ти направи, когато беше там", каза още министър Миков по повод на изявление на кмета на София, че в МВР има хора, които съдействат на групите по отвличания.

Милионерите се множат, пресмята „Стандарт"
Милионерите у нас се множат като гъби напук на кризата. Поне 40 българи са изкарали над 1 000 000 лева през миналата година и съвестно са обявили доходите си пред данъчните. Това са хората, които имат да довнасят над 100 бона в хазната. Заедно с богаташите, които са платили авансово налозите си през 2008 г., броят на спечелилите над милион за година набъбва значително. Легалните милионери за петилетка са се умножили над 8 пъти. За 2003 г. едва петима българи са платили над 100 000 лв. данъци, въпреки че ставките тогава бяха значително по-високи. През миналата година пък четирима нашенци обявиха над половин милион за довнасяне, след като подадоха декларациите за доходите си.
40 души са станали милионери само с доходите си, изкарани през миналата година. 40 заможни българи са декларирали над 100 000 лв. данък за довнасяне с годишните си декларации за доходите от 2008 г. Това сочат данните на Националната агенция за приходи за подадените формуляри до 30 март. С въвеждането на плоския данък от 10%, за да платят над 100 000 лв. данъци, годишният доход на заможните българи трябва да е над 1 млн. лв. Месечният доход на тези 40 богаташи е средно над 83 000 лв., а всеки работен ден те изкарват средно над 3700 лв. Двадесет и двама от 40-те заможни българи са ползвали 5% отстъпка, като са платили дължимите налози до 10 февруари 2009 г. Тази година 5% отстъпка се ползва и ако до 30 април годишната декларация се подаде по интернет с електронен подпис.
През тази година досега само един човек е декларирал данък за довнасяне по годишната си декларация над 1 млн. лв., обявиха от НАП. Той също се е възползвал от отстъпката от 5% и е платил данъка си до 10 февруари. Тази година много българи няма да имат да довнасят данък по годишните си декларации, напомниха от НАП. Това е така, защото за пръв път през 2008 г. всички доходи се облагаха с плосък данък от 10%. В резултат сега дължимият за цялата 2008 г. данък върху доходите в повечето случаи е равен на авансово внесените суми. Това не отменя задължението за подаване на данъчна декларация от всички граждани, които са получили доходи извън работната си заплата. До края на март декларациите си по интернет са подали 4781 души, което е почти два пъти повече спрямо миналата година. Срокът за подаване на формулярите е 30 април. Формулярите могат да се подадат по интернет с електронен подпис, чрез пощата с обратна разписка, в определени пощенски станции, където служител от "Български пощи" издава входящ номер, или в офис на НАП. Данъкът върху доходите трябва да се плати до 30 април по интернет, чрез банков превод или в клоновете на банките в офисите на НАП. При попълване на преводните нареждания трябва да се напише сумата, кодът за вид плащане (код 111213 - "Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.", или за данъка от едноличните търговци - 111215), входящият номер на декларацията, ЕГН, като и периодът, за който е плащането.

Агнешкото при овчарите - 3,50, в магазина - 12 лева, пише „Монитор"
Агнетата вървят по 3,50 - 3,80 лв. за килограм живо тегло, когато се купят направо от производителите, съобщиха стопани от Североизточна България. Най-доброто животно за празника трябва да е от 15 до 20 кг, на възраст около 3 месеца. Рандеманът на агнетата е 50%, което означава, че след като се заколят, килограм месо излиза по 7-7,60 лв. Това е доста под цената в момента на месото в магазините. Цяло животно върви по 10 лв./кг на Женския пазар в София, а за плешка искат 12 лева. За да спечелят някои лев отгоре, овчарите често предлагат ярешко месо вместо агнешко, споделят препатили. Разликата между дата вида мръвка обаче е доста тънка и малцина успяват да я открият. Ярешкото месо има малко мазнина, която е по-бяла на цвят. При агнетата натрупаните мазнини са повече и те са по- жълтеникави. Познавачите казват, че ярешкото е дори по-вкусно, но неговата цена е по-ниска и дори пада до 2,50 лева живо тегло.
Почти целият наличен ресурс на Националната ветеринарномедицинска служба е включен в проверки по кланиците и складовете за агнешко месо. Освен хванатите досега 300 кг на магистрала "Тракия" няма сигнали за злоупотреби, каза за "Монитор" д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Държавен ветеринарносанитарен контрол". Това, което се предлага в търговската мрежа, е добито в одобрени кланици, съпроводено с необходимите документи, с печат от производителя. При яйцата също нямаме сигнали за нарушения, каза той. В това отношение сме значително по-добре от миналата година, когато още през първите дни са открити хиляди яйца с изтекъл срок на годност. 2050 проверки са извършени през първата седмица, в която се правят, съобщи д-р Кулински. В момента в България няма масиран внос на агнешко от трети страни извън ЕС, така че да накърни нашия пазар, каза той. Прави се проверка за внос на агнета от Нова Зеландия, но те са с необходимите документи за импорт в ЕС. Нашите производители пък изнасят минимални количества в Италия и Гърция. Има малък внос на яйца у нас през тази година, съобщи проф. Борис Стоименов. Освен полски яйца у нас се внасят малки количества от Гърция и Германия, които вероятно са реекспорт от други страни. През миналата година нашите производители са изнесли над 120 млн. яйца и 1150 т сушени яйца, каза професорът.
Най-хубави са козунаците, които се консумират до 48 часа след като се изпекат, производителите могат да посочват и други срокове за трайност, но вкусът няма да е същият, каза Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Вносните козунаци са с 2-3 месеца трайност, но на вкус те изобщо не приличат на нашите. Тяхното предимство са шарените опаковки. Между 4,50 и 6 лева трябва да бъде цената на килограм козунак в зависимост от плънката, която е вложена. От сладките ароматни хлябове наши производители изнасят за съседите от Румъния и Гърция, където козунаците са значително по-скъпи.
Инспектори от РИОКОЗ започват по заповед на здравния министър д-р Евгени Желев проверки на хлебарите при производството и търговията с хляб, хлебни продукти и на козунаци заради предстоящите великденски празници, съобщиха от здравното ведомство.

СДС остана без председател, разкрива драмите в дясно „Дума"
Шести състав на Софийския градски съд (СГС) отказа да впише новото ръководство на Съюза на демократичните сили, обяви вчера вбесен самият лидер на партията Мартин Димитров. Според него след това решение всички маски били паднали, а и ставало очевидно, че срещу СДС се води война.
Аз съм изумен как Софийски градски съд и по-конкретно Шести състав на този съд, влезе в схема и прави политически оценки в своето решение, подчерта отстраненият председател. Според официалното становище на съда уставът на СДС не съответства на сериозна политическа партия. Според сините обаче само преди четири месеца същият този съд е регистрирал устава. Това накара Димитров да заяви, че актът на магистратите граничел с демагогия и бил много опасен прецедент. Това са страшно опасни води и едно е ясно - срещу нас ще се води война до изборите, защото БСП и ДПС ще направят всичко възможно да си запазят властта, но ние ще се бием и съм сигурен, че ще спечелим, допълни депутатът. Според решението на СГС при отхвърленото ръковоство трябва да се насрочи нов избор и изработване на нов устав, като дотогава легитимно остава старото ръководство начело с Пламен Юруков. Преди месеци в СГС постъпи жалба на синия активист Николай Гацев, който поиска съдът да реши дали е легитимно ръководството и дали има юридически нарушения в оповестния нов устав на СДС. От "Раковски" 134 обясниха пред ДУМА, че въпросът не бил решен, а тепърва ще се обжалва на по-горна съдебна инстанция.
Пред ДУМА Гацев, заради който СДС остана без ръководство, сподели, че не се чувства победител, защото всички страни в спора са загубили. Виновни са онези некомпетентни юристи като Елена Маркова от ЦИК, които вкараха подобни документи в съда. Бях по-скоро като Лаокоон със змиите, образно обясни той постоянния натиск, на който е бил подлаган през последните месеци. Елена Маркова е в основата на оспорените от СГС документи за регистрация, каза Николай Гацев и апелира СДС да поиска нейното отстраняване от ЦИК, където тя е зам.-председател. Той предложи СДС повече да не оспорва решенията на съда, защото се излага пред хората, а да се съсредоточи над процедурите за нови блицизбори, чрез които да се излъчи чрез предварителен вот легитимно ръководство и да се номинират нови кандидати за евродепутати и за народни представители. Ние сме демократична партия, а аз съм трето поколение свързан с ценностите на демократизма, СДС трябва да спазва закона, в противен случай какви демократи сме, попита Николай Гацев. Той обясни, че няма чувство за вина че унищожава СДС, защото смята, че всяка партия трябва да спазва законите, а не да ги заобикаля. Наполовина съм седесар, но наполовина съм юрист и уважавам законите в нашата държава, категоричен беше той.

Всички срещу десния съюз, обобщава „Дневник"
Понеделник, 13 април, започна с новината, че Софийският градски съд е отказал да регистрира Мартин Димитров като лидер на СДС. Денят завърши с вота на депутатите от БСП, ДПС, "Атака" и "Ред, законност и справедливост", които наложиха 31 от представителите в следващия парламент да бъдат избрани мажоритарно, а изборния праг за коалиция да се качи от 4 на 8%.

Общото между двете новини е, че са част от действията на властта за лишаване на избирателите от истинска дясна алтернатива, възможност за различно от сегашното и бъдещо управление. Съдебният акт беше определен от юристи, десни политици и дори от представители на мнозинството като недопустима намеса на третата власт в политическия живот в навечерието на изборите.

А законовите промени са основно в интерес на социалистите и партията на Ахмед Доган.

Това е война срещу дясното, заяви Мартин Димитров. Управляващите са решили да откраднат тези избори - правят го с промените в избирателния закон и в съда чрез абсолютно непозволения опит да бъде спряна регистрацията на СДС, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Успоредно с уверенията на Костов, че партията му застава категорично зад коалиционното споразумение със СДС и няма да отстъпи, съдебното решение събуди нова вълна вътрешнопартийни сини атаки срещу сключения съюз. Някои от противниците му заговориха за нов избор на председател на СДС.

Бившият лидер Пламен Юруков, който все още държи председателския подпис, пък обяви, че ако той регистрира листите с кандидат-депутатите, Костов няма е в тях. Стана известно, че се готви и нова съдебна жалба - срещу споразумението с ДСБ, което било подписано от нелегитимно партийно ръководство.

От СДС веднага обжалваха отказаната регистрация. Върховният касационен съд трябва да се произнесе най-късно до 28 април, а до 5 май Софийският градски съд може да впише Димитров като партиен лидер. На практика, ако всички съдебни процедури минат в срок, СДС ще има само седем дни, за да успее да се регистрира в Централната избирателна комисия за участие във вота за Европейски парламент.

Повечето десни политици заподозряха съда, че изпълнява политическа поръча на БСП и ДПС. Съдебният казус съвпадна с петчасовия дебат в Народното събрание по промените в закона за изборите. Депутатите обсъждаха предложението за мажоритарен избор на 31 депутати и да се увеличи двойно изборният праг за коалиции - от 4 на 8%. Идеята, подкрепена от социалистите и депутатите на Ахмед Доган, е изцяло в интерес на двете партии.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини