БСП остави ДПС зад гърба си, поставяйки нов национален рекорд по заменки

За по-малко от година ръководената от БСП Държавна агенция по горите (ДАГ) е направила повече замени, отколкото ДПС, докато този ресор беше под негов контрол в периода 2003-2007 г. От април 2008 г. до края на януари 2009 г. са извършени замени на около 18 000 декара горски площи. За предходните пет години ДПС са заменили около 14 500 декара, пише Медиапуул.
Под шефството на Стефан Юруков (БСП) агенцията не разменяла каквато и да е държавна гора. Разбивката на всички 62 замени, направени преди т.нар. "мораториум", показва, че най-често лесничействата, от които са вадени горски масиви, се намират около последните кътчета незастроени терени по Черноморието или около планинските курорти.

Само за 2008 г. от масивите на лесничейството в Старо Оряхово на четири пъти са вадени гори. В този горски фонд попадат крайбрежните местности Кара дере и все още небетонираните плажове на Шкорпиловци. Другите "удари" са правени най-често около Варна, Балчик, Несебър, Бургас, Царево, Пампорово, Разлог (в близост до Банско), Бяла, Смолян и София.

От момента, в който земята попада в частни ръце, започва да действа и същинската схема, по която от една страна се ощетява биоразнообразието, а друга - държавния бюджет. Според отчета на ДАГ само за 2008 г. е сменено предназначението на 8 163 декара горски площи. След това върху тях може да се строи.

За смяната на предназначението на тази гора в държавния бюджет са постъпили 60 милиона лева или по 7.35 лева на квадратен метър. Средната стойност на държавната земя при извършваните замени също е на стойност също от малко над 7 лева на квадрат. След смяната на предназначението на земята обаче цените на терените заради тяхното местоположение скача от 70 до 150 евро на квадратен метър.

Пред изданието шефът на експертната комисия по земеделие в ГЕРБ Мирослав Найденов заяви, че само от тези замени щетите за държавния бюджет са на стойност от около 2 милиарда лева.

Справките от регистрите на ДАГ показват още ударни замени, направени само за 10-дневния период между приемането на мораториума върху замените на земи от горския фонд и публикуването му в Държавен вестник. За цялата 2008 г. структурата на Стефан Юруков прави 62 замени на гори.

От 23 януари 2009 г., когато е наложен мораториумът, до обнародването му на 2 февруари, ДАГ са извършили 42 замени за общо 3500 декара. Мораториумът обаче важи единствено за замените, но не и за промяната на предназначението на горите.

От миналия месец се води и прокурорското разследване във връзка със съмнения за неправомерни замени на земи и гори срещу нереално ниски цени и след въвеждането на забрана за този вид сделки, но все още не е предприето наказателно преследване срещу конкретни длъжностни лица.

Злоупотреби и щети

Във все още неоповестен доклад на Световната банка на тема "България - бележки относно политиката за управление на горите" директно се говори за злоупотреби.

Тези практики представляват "злоупотреби с процедурата за замяна на гори, главно за търговски цели, придружени от значително ощетяване на държава", отчитат експертите на Световната банка в анализа си от декември 2008 г.

Освен чисто финансовите измерения на тези практики, институцията препраща пряко въпроса и към скандалното вадене на терени от НАТУРА 2000. "Широко разпространени са и безпокойствата около така наречените "заменки", които изглеждат законни, но подкопават жизнеспособността на важни природни местообитания", се казва в доклада до българските власти.

Според оценки на българските неправителствени организации и чуждестранния печат (британския в. "Гардиън"), в една от най-скандалните замени е намесен брата на премиера Сергей Станишев - Георги.

Ръководеното от него архитектурно бюро "Проджектс ЕООД" е сред съреализаторите на проекта за застрояването на местността Кара дере. Замяната на гората около едно от последните райски кътчета по българското Черноморие е реализирана на 19 май 2008 г. по предложение на сегашната управа на ДАГ. С нея 708 декара гора около морето са дадени на фирма "Мадара Бяла Норд" срещу 1780 декара гора, пръсната из габровския Балкан.

Според аргументацията на ДАГ около тази замяна държавният интерес не само, че е категорично защитен, но и държавата ще получи имоти по-скъпи с 155 000 лева от тези, които дава край морето.

Държавата така и не вкара Кара дере в НАТУРА 2000, въпреки че местността влиза в зоните "Камчийска планина" и "плаж Шкорпиловци".

В публичното пространство вече стана известно, че подобни замени на гори са извършвани и от фирми, свързани с български бизнесмени като Тодор Батков, Гриша Ганчев и Красимир Гергов. Проектите се простират от северното крайбрежие на Шабла и Балчик до Варна и Бургас.

Европейски санкции

"Вандалската сеч и държавно-олигархичните замени водят до унищожаването на последните райски кътчета около морските и планинските ни курорти. Освен, че ще ни доведат санкции от ЕК, това са зони, които е трябвало да влязат в НАТУРА, заради трансграничното значение, които имат горите", коментира пред изданието Мирослав Найденов.

По думите му най-вероятно срещу България ще бъде открита нова наказателна процедура заради замените на площи, които би трябвало да попадат в зоните на защита. Освен за това, страната може да бъде преследвана и за погазването на чл. 87 от Договора за създаване на Европейската общност.

В него се казва, че "всяка помощ, предоставена от държава членка или чрез ресурси на държава членки, която погазва конкуренцията и облагодетелства определени фирми, е несъвместима с общия пазар".

Според експертите замяната на гори край морето за такива ниски цени може да разглежда именно като неправомерна държавна помощ.

По думите на Найденов единствено незабавната забрана на смяната на предназначението на горите може да предпази българското крайбрежие от презастрояване. Подобни искания на опозицията в парламента обаче на няколко пъти бяха отхвърляни от тройната коалиция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини