Калцият помага за отслабване

Хората, които не желаят да се потят във фитнеса, за да свалят излишните си килограми, със сигурност ще се зарадват на новината, че има и по-лесен начин.

Канадски специалисти са установили, че калцият помага за отслабване, съобщава "Сайънс дейли". Анджело Трембли и колегите му от университета на Лавал са открили директна връзка между повишения прием на калций и отслабването, но само при хора, чието хранене е бедно на елемента. За целите на изследването специалистите са подложили на 15-седмична програма жени, страдащи от затлъстяване.

Участничките приемали по-малко от 600 милиграма калций при препоръчителна дневна доза от 1000 милиграма. Като допълнение към нискокалоричната диета, част от жените трябвало да взимат две таблетки на ден, съдържащи общо 1200 милиграма калций или плацебо. След приключването на програмата изследователите установили, че жените, които са приемали таблетки с калций, са отслабнали средно с по шест килограма.

За сравнение - сред участничките от контролната група било наблюдавано средно понижение на теглото само с един килограм. Едно от възможните обяснение според специалистите е, че мозъкът отчита недостига на калций и се стреми да го компенсира, като стимулира апетита.

Достатъчните количества от елемента потискат желанието да се яде.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини