Молебен за дъжд събра стотици в местността „Яйля“ над Русалско

    Стотици души от ардинското село Русалско, Асеновград и изселници от Турция, Англия и Норвегия участваха в традиционния мевлид за здраве иберекет. Религиозното събитие се проведе в местността „Яйля”, която се извисява на 1100 метра надморска височина.

    Местни духовници, водени от имамите на Китница и Брезен  Емин Мехмед и Бекир Халил, прочетоха айети от Корана и се помолиха за здраве и берекет. Ходжите направиха и молебен за дъжд. 

    Религиозното събитие уважиха областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха цялото ръководство на сдружение „Филдер“ от Бурса, начело с председателя му Байрям Учкун, както и бившият общински лидер на ДПС в Асеновград Мюмюн Алиджик.

    След тържествения молебен всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана курбан, приготвен от Айнур Хасан от Русалско, Мюмюн Сали  от Песнопой и Сезгин Юмер от Ненково. За мевлида са използвани 450 кг месо и 100 кг ориз.
    Над 8 600 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, които ще се използват за организиране на събора през следващата година. Тази година събраната сума е двойно повече в сравнение с изминалата. По време на наддаванията за килограм краве масло сумата достигна до 200 евро, а за килограм пчелен мед 100 лв. Купиха  ги председателят на сдружение „Филдер“ в Бурса  Байрам Учкун и Халил Бахри от Кърджали. За голяма изненада на присъстващите те не пожела да вземат маслото и буркана с масло и го оставиха на организаторите.
    Според възрастните местни жители на Русалско традицията на връх „Яйля” има 500-годишна история. Тук е бил погребан един от религиозните водачи на ислямскaта религия в региона в началото на 16-ти век. Никой от местните не знае името му. Предполага се, че е известна личност, която носи мисията на исляма и с действията си привлича хората по пътя на пророка Мохамед (с.а.с.)..
    Организатори на мевлида  бяха местното кметство, джамийското настоятелство и с финансовата подкрепа на местните жители.
    Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини