България в снежен капан. Преглед на националния печат

„Труд":Цялата страна падна в снежния капан
Почти цяла България падна в плен на снега вчера. Преспи откъснаха десетки села от света, заличиха пътища и улици, затрупаха коли, а хората едва пъплеха по тротоарите, газейки в сняг до колене. Преспите на места достигнаха 2 м.
Стотици автомобили и тирове бяха блокирани заради поледица по пътищата в страната. Основните проходи Шипка, Петрохан, Хаинбоаз и др. бяха затворени за движение или през тях тировете трябваше да се движат задължително с вериги. Оказа се обаче, че много от шофьорите на камионите не са подготвени за тежки зимни условия.
Затворени до почистване на снега или заради препречени камиони бяха магистралите "Тракия" и "Хемус". Заради лошата организация в Пловдивско прокуратурата дори разпореди проверка за непочистени шосета. В района на Петолъчката край Сливен пътят бе затворен, защото вятърът бе със скорост над 120 км/ч.

„Дума": Премиерът подкрепи почтените и професионалистите в НАП
Заставам зад всеки един служител в Националната агенция по приходите (НАП), всеки един добър професионалист и почтен човек, за да си вършите добре работата, каза министър-председателят Сергей Станишев на среща с ръководството и служителите на ведомството. Всякакви опити да бъде обругана цяла една система, ключова за държавата, са не само опасни, но са и сериозна атака срещу националната сигурност, заяви още Станишев. Той отбеляза, че НАП е част от националната сигурност на страната, особено в условия на финансова криза, когато всеки един лев, постъпващ във фиска, е от голямо значение за реализацията на антикризисната програма на българското правителство и за защита на работните места на гражданите. Аз и екипът ми стоим зад вас, за да имате самочувствието на хора, които са важни за държавата, и тази политика ще продължи, каза премиерът. Той добави, че ще очаква по-добро взаимодействие на НАП с ДАНС и с прокуратурата и по-високи резултати. Служителите в агенцията трябва да бъдат добре мотивирани и съм сигурен, че финансовият министър ще намери възможности за това.

„24 Часа": Парламентът ревизира следенето в интернет
Парламентът ще умува как да изчисти трудностите пред МВР при достъпа до данни за телефонни разговори и интернет комуникация. Това стана ясно вчера от думите на председателя му Георги Пирински.
От трибуната вътрешният министър Михаил Миков се възмути от приетите ден по-рано промени в Закона за електронните съобщения, а Пирински се ангажира, че ще съдейства за преодоляване на проблемите. В четвъртък депутатите не позволиха на МВР да има оперативен достъп до телефонни и онлайн разговори. Миков обясни, че това ще затрудни МВР да се бори със сводничеството и детската порнография. Извършителите пък щели да заличават данни. Ще се изгуби оперативността ни при разкриването на грабежи и убийства, каза Миков. Според него тепърва мобилните оператори ще трябва да изградят звена по сигурността на данните, а служителите им да получат достъп до класифицирана информация. Те трябвало да имат постоянна готовност да предават данни. По думите на Миков не е ясно как той ще нарежда на частни лица да му дават информация.


„Сега": Всеки втори от програмите на Масларова остава без работа
"52% от хората, които се трудят по програмите от националния план по заетостта на социалното министерство, след това продължават работа." Това съобщи социалният министър Емилия Масларова при обсъждане в НС на предприетите от кабинета антикризисни мерки на трудовия пазар. Процентът говорел за добра успеваемост. На практика това значи, че всеки втори участник в програмите остава безработен. Масларова обаче не се спря на причините.
Министърът отчете, че през януари безработицата е била 6.5%, по-ниска от първия месец на 2008 г., когато нивото й е било 7.8%. Тя наблегна на факта, че 56 639 от регистрираните в бюрата 65 132 души са си намерили препитание. "За 8 г. осигурителните вноски бяха намалени 2 пъти, за първи път инвестираме в запазване на работните места, увеличихме и срока за труд на непълно работно време от 3 на 6 месеца", обясни министърът.

„Новинар": Депутатите забраниха реституцията в Студентски град
Ограничаване на реституцията на части от имоти, предназначени за образователни цели, предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които народните избраници приеха на второ четене вчера. Поправките предвиждат министрите на образованието, здравеопазването и културата да издават разрешение за промяна на предназначението на устройствените планове, когато става въпрос за реституция на обекти като учебни, здравни и културни заведения. Целта е да се намали възможността да се променя предназначението на съответния имот. На практика се забранява бъдеща реституция на такива имоти. До поправките в закона се стигна след редица протести на студентите.

„Стандарт": Река глътна каруца с баба и внуче
Баба и внуче изчезнаха в придошла река, след като водата повлече каруцата им. Инцидентът стана вчера сутринта край варненското село Дюлино. Водата повлякла талигата с тримата пасажери и я преобърнала, съобщи Камен Попов, шеф на "Аварийно-спасителна дейност" към Гражданска защита. Само един се е спасил.
60-годишният ром Рашко и 56-годишната му съпруга от Дюлино впрегнали коня и тръгнали с каруцата в дъждовната сутрин, като взели със себе си и 7-годишния им внук Радослав. Не обърнали внимание на времето, защото всеки ден минавали през река Двойница. Когато водата ги захапала, само мъжът успял да се хване за юздите на коня и животното го изтеглило на брега заедно с талигата. Спасеният потърсил помощ малко преди 10 часа сутринта, разказа за "Стандарт" кметът на община Бяла Атанас Трендафилов. Веднага започнало и издирването на бабата и внучето. 30 съселяни се впуснали в реката заедно със спасителите от Гражданска защита и полицаите от местното РПУ, но не успели да открият жената и детето.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини