ЕК ни критикува заради европейските юристи

България е обект на критика за възможно нарушаване на разпоредбите на ЕС заради ограничаването на възможностите на юристи от ЕС да практикуват в страната, съобщи Financial Times.

Европейската комисия е изпратила официално предупреждение до България, съобщава изданието, като припомня, че това е първата стъпка преди предприемането на правни мерки срещу някоя страна за нарушаване на европейските разпоредби.

Комисията е загрижена за условията за практикуване на юридическата професия в България, сред които се включва и гражданството на юриста. По този начин на други правни фирми от страните в ЕС се пречи да разкриват филиали в България и да използват имената си там. Съобщението последва след оплаквания от британски и австрийски правни фирми, че българските правила може да ги принудят да напуснат страната. Това е поредната стъпка от конфликта, свързан с ограниченията върху правната индустрия в ЕС. Страната ни разполага с два месеца, за да отговори на комисията, припомня изданието.

Припомняме, че досега срещу страната ни има пет процедури, по две от тях България може да бъде дадена на Съда на европейските общности в Люксембург около парламентарните избори.

Най-тежък е проблемът със столичния боклук. При него има 5-годишно забавяне. Другата процедура е заради това, че ограничаваме трансграничния пренос на електроенергия. В предсъдебна фаза са още въпросите за енергийната ефективност (по която МИЕ готви две наредби), директивата за минните отпадъци и издаването на комплексни разрешителни за големите горивни инсталации.

ЕК отправи предупреждение и за различно данъчно третиране на чуждестранни държавни, общински и корпоративни облигации. У нас родните ценни книжа от този тип са освободени от данъци, а в чужбина те се облагат. Според ЕК това е нарушение на принципа за свободно движение на капитали.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини