Кабеларките с ефир. Преглед на националния печат

"Дума":Президентът: Всичко зависи от задружните ни сили

Президентът Георги Първанов призова съвременните политици да се поучат от уважението, което имал Левски към задружните сили на народа. Отново сме се събрали на това паметно място, където в един наистина мразовит ден на 1873 г. България загуби своя най-велик син Васил Левски. Оттук започна пътят на безсмъртието. Това заяви вчера в речта си пред паметника на Васил Левски президентът Георги Първанов по повод 136-годишнината от обесването на Васил Левски. В словото си държавният глава посочи, че Апостола пръв е осъзнал необходимостта от вътрешно действие за постигане на нашето освобождение. Всичко зависи от нашите задружни сили, посочи президентът прозрението на Апостола. По думите му, чрез националното дело на Васил Левски българската революция е слязла от Балкана и е заела своето достойно място в църквите и училищата, в кафенетата и по пазарите. Това бе лъвският скок на целия български народ, заяви Първанов.
Тук, на това място, в сетния си миг Васил Левски не произнася пламенни слова. Неговите идеи и мисли стигат до бъдещите поколения не със специална украса или пътека, каза още президентът. По думите му това е било времето, в което са се показали и са се доказали истинските лидери. В Левски природата бе съчетала най-добрите качества - мечтателят крачеше редом с човека на действието. Силата на Левски никога не премина в грубост. Неговата непретенциозност и скромност достигаше до пословичен скептицизъм. Левски ненавиждаше измислените герои - лицемерите, каза Георги Първанов. По думите му и днес 14 десетилетия по-късно личността на Левски остава мерило за човечност, за отговорност, за любов към родината.

"24 часа":"Атака": Турция да плати и да иска прошка за Левски

Симпатизанти на "Атака" се събраха пред турското посолство вчера и поискаха извинение за обесването на Васил Левски и геноцида по време на Османската империя. Лидерът на патрията Волен Сидеров се качи върху автомобил и настоя дипломат от мисията да излезе, за да получи писмото с исканията.
"Турция ни дължи извинение за убийството на Васил Левски - най-големия наш борец за освобождаването на България от турско робство. Смъртната присъда на Левски е нагласена и изпълнена в противоречие дори с тогавашните турски закони. Тя е една криминална екзекуция, за която ни дължите извинение", заяви Сидеров.
Според него Турция трябва да плати 10 млрд. долара компенсации за имотите на 300 хил. българи от Източна Тракия, изгонени през 1913 г. Настояваме този дълг да бъде уреден незабавно, заяви лидерът на "Атака" по мегафон.
След като никой от турското посолство не се появи, декларацията бе оставена в пощенската кутия на мисията. Полицаи и жандармеристи охраняваха дипломатическото представителство, както и целия митинг на "Атака", който тръгна от Паметника на Васил Левски, където бе сборният пункт на атакистите. Там около 200 души изслушаха половинчасовата реч на лидера, скандираха "Долу ДПС", освиркаха президента Първанов и поискаха оставка на правителството.
 
 
"Монитор": Проверяват как харчим европарите на три месеца

Бюджетната комисия на Европейския парламент ще поиска от ЕК да подготви тримесечни доклади за усвояването на еврофондовете в България и Румъния. Това стана ясно вчера от изказване на председателя на бюджетната комисия Херберт Бош. Според него тази инициатива ще бъде част от общия контрол над бюджета на ЕС от страна на Европейския парламент.
Предложението ще бъде гласувано в комисията следващия месец и ще бъде включено в бюджетния анализ за 2007 г. Той ще бъде одобрен на пленарна сесия през април, каза Бош и подчерта, че има "голямо мнозинство", което подкрепя тази идея, с изключение на депутатите от двете страни.
Бюджетната комисия ще натиска ЕК да й предостави през март последните данни за усвояването на еврофондове в България и Румъния. "Останахме с впечатлението, че не сме били информирани коректно относно предприсъединителните фондове, изразходвани в България и Румъния", категоричен бе Бош.
 
"Труд": Брюксел ни удря с 5 дела по изборите
 
С пет съдебни дела може да ни изненада Еврокомисията (ЕК) точно по време на предстоящите парламентарни избори, предупреди вчера колегите си от правителството евроминистърката Гергана Паси.
Става въпрос за нарушения или несъответствия с общото еврозаконодателство, които сме поели ангажимент да изчистим с влизането си в ЕС през 2007 г.
"Софийският боклук е със сигурност една от проблемните теми. Още от първия ден на членството трябваше да имаме инсталация за събиране и обработка на отпадъци, но такава още няма", каза г-жа Паси. Отговорът ни на запитванията от ЕК е, че ще имаме такава инсталация чак към 2011 г. Това не удовлетворява Брюксел и означава, че най-вероятно в началото на лятото ще ни изправят пред Съда на Европейските общности в Люксембург. Същото може да ни се случи и по още четири проблема. Един от тях е регулираната покупна цена (по-ниска от пазарната), на която НЕК взема ток от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица-изток 3". Освен това Брюксел не е доволен и че България ограничава преноса на ток зад граница.
Останалите напреднали наказателни процедури (по които сме получили по 2 писма от ЕК) са свързани с несъответствия на законите ни с европейските в областта на минните отпадъци, големите горивни инсталации и енергийната ефективност.
 
"Стандарт": Европа ни дава 35 млн.евро за тръбата с Гърция

Европейската комисия ще отпусне повече пари за подпомагане на България за компенсиране на последиците от газовата криза през януари. Очаква се вместо 20 милиона страната ни да получи 35 милиона евро за изграждането на връзката с Гърция. Ще бъде отпусната и някаква сума за газовата връзка България - Румъния, обясни вчера на среща в Европарламента депутатът Атанас Папаризов. Той е организатор на посещение в европейските институции на 15 души с различни увреждания.
По време на среща късно в сряда българските гости представиха пред еврокомисаря по социалните въпроси Владимир Шпидла настояване за достъп до средства по европрограмата "Развитие на човешките ресурси".
По програма "Административен капацитет" бяхме признати като социални партньори, но не и по "Човешки ресурси", обясни шефът на Съюза на инвалидите Красимир Котев. По време на дискусиите стана ясно, че и в сърцето на Европа сградите и улиците не са пригодени за инвалидни колички. Най-тежък обаче бил проблемът с влаковете и пероните, обясниха от местните асоциации.
 
 
"Дневник": Депутати и министри - в полза на Ирена Кръстева
И парламентът, и правителството в четвъртък взеха решения, които в бъдеще може да облагодетелстват бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. В момента тя е издател на няколко вестника ("Монитор", "Телеграф", "Политика", "Борба"), консултант е на таблоида "Експрес" и на ТВ7. Кръстева контролира и дружеството "Обединени български вестници", което притежава ИПК "Родина".
Депутатите гласуваха промени в Закона за електронните съобщения, които дават право на всички кабелни телевизии да поискат ефирно разпространение. Това стана чрез увеличаване на правомощията на КРС да дава разрешения. Депутати от ДСБ и СДС обявиха, че поправката се прави в полза на Ирена Кръстева. От ръководството на ТВ7 съобщиха, че веднага ще се възползват от възможността да вземат ефирна честота.
В същото време правителството трансформира от публична в частна държавна собственост четири апетитни имота в София, сред които и парцелите, върху които е ИПК на бул. "Цариградско шосе". В писмо до МС от септември 2008 г. Кръстева е поискала да получи тези имоти, като срещу тях да построи за своя сметка нова сграда за нуждите на НАП. На мястото на сегашната недовършена сграда на приходната агенция на бул."Цариградско шосе" 113 Кръстева планира да построи административен и търговски комплекс.
 

"24 часа": Масларова ни уреди с дълга почивка - туризмът сваля цените с 20-30%

Емилия Масларова уреди българите с неочаквана ваканция от 1 май до 6 май, след успя да убеди правителството, че държавата ще спечели от това. Направи го при втория опит с подкрепата на всички туристически и работодателски организации. За дългата майска почивка писаха търговци, асоциацията на транспортните фирми и строителната камара.
С ваканцията се стимулират хората да отидат на почивка и така да подпомогнат туристическата индустрия, която страда от кризата, мотивира се Масларова. Освен това при слети почивни дни хората харчели повече в магазините и щели да подпомогнат и търговците.
Този път министрите от НДСВ не били против идеята на Масларова, разказа тя, а след това потвърди и евроминистърът Гергана Паси. Главният противник на дългата ваканция Николай Василев пък не присъства на заседанието на правителството.
Българските туроператори и хотелиери ще свалят цените за почивните дни от 1-и до 6 май, обещаха от шест от големите браншови организации в писмо до Министерски съвет.
Членовете на Съюза на инвеститорите в туризма ще намалят цените с 20-30% и ще направим широка рекламна кампания за почивка в българските курорти, заяви главният секретар на организацията Соня Колтуклиева.
До 10 дни ще пуснем масово конкретни оферти, обясни шефката на асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Ирина Найденова.
 
 

"Дума": България е 64-та по условия за живот
България е на 64-то място сред страните, предлагащи най-добри условия за живот. Това показва класацията на изследователския институт Legatum Institute за 2008 г., цитирана от портал Европа. Според статистиката за най-предпочитана държава за обитаване е посочена Австралия, следвана от Австрия, Финландия, Германия, Сингапур и САЩ. На последно място е Йемен. Сред положителните мотиви за отреденото 64-то място на България са високото равнище на образование в страната и членството й в регионални организации. В статията за България се посочва, че влизането на страната в Европейския съюз слага край на десетилетие на тежки икономически реформи. Въпреки членството обаче не се спестява информацията, че жизненото равнище у нас е около една трета от това в другите държави членки на ЕС. Сред проблемите в страната се посочва големият бюджетен дефицит и високата инфлация. Отбелязва се и това, че от борбата с корупцията, която провежда българското правителство, зависи усвояването на около 11 милиарда евро помощ от Европейския съюз.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини