Промените в ЗЕС ще затруднят разкриването на престъпления

С приетия вчера от Народното събрание текст от Закона за електронните съобщения (ЗЕС) изключително много ще затрудни работата по разкриването на престъпления. Не само, че няма да се ползват такива данни за станалите напоследък телефонни измами, издирването на избягали затворници, склоняване към, проституция, разпространяване на порнографски материали, в това число по интернет, но и за тежките престъпления, за които това е разрешено.

Ще трябва да ползваме реда по Закона за специалните разузнавателни средства, а там, така, както е записано в приетото вчера от НС, съществува една доста тежка процедура, която пък от своя страна поставя много неясноти.

Това каза в предаването "Преди всички" на БНР Соня Янкулова, заместник-министър на МВР. Тя уточни, че по Закона за СРС единствено специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" осигурява и прилага СРС.

"В новоприетия Закон за електронните съобщения обаче не е посочен субектът, чрез който събираните от операторите данни ще се предоставят на органа по член 13 от закона". Според Янкулова при това положение следва, че тези данни ще се предоставят на службите директно от оператора, който ги е събирал и съхранявал. Заместник-вътрешният министър заяви, че по този начин всички оператори, предоставящи електронни услуги, ще трябва да изградят звена по сигурност на информацията, да разкрият регистратури за класифицирана информация и ще се наложи служителите им да бъдат проучвани по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

Относно обвиненията на новоизградения полицейски синдикат за неизпълнение на шестте исканията на полицаите и очакваната от тях програма за мерките, които МВР смята да предприеме, Соня Янкулова каза, че е запозната с декларацията и подчерта, че не смята, че министерството не е изпълнило работата си и не е изпълнило ангажиментите си.

В момента се подготвя проектът за изменение на Закона за МВР, който ще бъде представен на Министерския съвет и евентуално на Народното събрание за приемане. "Работи се по програмата, но не е толкова лесно да се направи тригодишна програма за модернизация на МВР". Тя уточни, че тази седмица ще бъде подписана и инструкцията за извънредния труд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини